Zábava a hry starých Egypťanů

14. únor 2005

Zajímá vás, jak a s čím si hrály egyptské děti před dvěma tisíci lety? A jak se bavili dospělí? Více o trávení volného času u starých Egypťanů se můžete dozvědět na výstavě ve vídeňském Muzeu papyrů.

Dřevěné a kostěné panenky byly u dětí ve Starém Egyptě oblíbené stejně jako hračky zvířátek z terakoty a dřeva, jež bylo navíc možné tahat za sebou na provázku. O šikovnosti a řemeslné zručnosti dětských i dospělých rukou svědčí ukázky prací zhotovených z papyru, pergamenu i papíru. Dlouhou tradici mají v Egyptě stolní hry. Pravidla vystavených her jsou alespoň v hrubých rysech známá: dva hráči se při nich pokoušeli dostat své figurky nebo kameny přes různá pole ke společnému cíli. Házelo se přitom nejčastěji astragálem, kůstkou z kotníku mladých jehňat; strana, která zůstala nahoře, určovala vždy počet bodů. Krychlová, šestihranná kostka se v Egyptě rozšířila teprve v řecko-římské době.

Vídeňská výstava Hra na Nilu přibližuje i zábavní "instituce" jako cirkus nebo sportovní závody. Dochovalo se například potvrzení o přijetí honoráře jednoho boxera, který za odehraný zápas dostal 60 litrů vína. Sportovní spolky se těšily velkému zájmu. Papyrus z 8. století n. l. dokládá, že "fankluby" jednotlivých spolků se již v oné době odlišovaly na základě různých barev. Stranou pozornosti nezůstává na výstavě ani hudba a tanec, se zábavou samozřejmě nerozlučně spjaté.

Výstava Hra na Nilu - Zábava ve Starém Egyptě probíhá od 3. prosince 2004 do 1. července 2005 v Muzeu papyrů, jež náleží k Rakouské národní knihovně ve Vídni. Otevřeno je ve všední dny kromě úterý od 10 do 17 hodin, vstupné činí 3 eura, zlevněné 2 eura. Další informace na www.onb.ac.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.