Yasmin Levy: vzpomínky na minulost

16. listopad 2007

Málokdo dnes dokáže svým elektrizujícím hlasem vyjádřit emoce a magickou atmosféru sefardských písní z 15. století - zpívaných v zapomenutém jazyce Ladino - jako Yasmina Levy, dcera významného izraelského etnomuzikologa Yitzaka Levyho. Delikátní směs arabštiny, židovství a křesťanství se v jejím podání starodávné poezie, romantických textů a milostných písní cantigas chvěje duchovním uvědoměním, jemnou nostalgií a flamenkovým dušezpytným napětím.

"Chci zachránit Ladino kulturu. Dlužím to svému otci a předkům. Ladino umírá a říká se, že během čtyřiceti let zmizne navždy, a přežít může jenom skrze hudbu, literaturu a historické příběhy, z nichž vyvěrá veškerá bolest a křik Sefardů. Vydala jsem se na svatou misi. Existuje ale mnoho možností a jsem otevřená pro každou výzvu", řekla Yasmin Levy, které právě vyšlo nové album Mano Suave. Představila ho během své nedávné koncertní pražské návštěvy, kdy se ukázalo, že patří mezi nejemotivnější zpěvačky současnosti.

Ve středeční čajovně 28. listopadu, ve které se vám rovněž dostane pozvání na chystané koncerty festivalu Respect Plus, vás s Yasmin Levy a jejími novými nahrávkami seznámí Jiří Moravčík. Kromě toho uslyšíte v divadelní rubrice reportáž Kateřiny Dolenské ze 17. ročníku festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.