William Somerset Maugham: Luisa

30. březen 2019

Povídku anglického mistra ironie z vlastního překladu připravila Věra Voglová. V režii Petra Mančala účinkuje Jiří Ornest. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

William Somerset Maugham, představitel středního proudu britské prózy, se narodil roku 1874 v Paříži jako dítě diplomatů. Studoval medicínu v Anglii a v Německu, po absolvování pracoval v nemocnici sv. Tomáše v Londýně. Našeho Vladislava Vančuru připomíná tím, že po publikování prvních dvou povídek se cele věnoval psaní.

Po mnoho let žil jako spisovatel ve Francii, nejprve na jihu, kde zlepšil své zdraví, podlomené tuberkulózou, a později v Paříži, kde žil na hranici chudoby. Peníze se mu podařilo získat až prostřednictvím dramatické tvorby. 

Logo

Za první světové války Maugham sloužil v britské rozvědce, byv vyslán do Sovětského svazu. Později líčil tuto práci jako krajně jednotvárnou a monotónní. Tam také poznal Fredericka Geralda Haxtona, který byl jeho milencem až do své smrti roku 1944.

V roce 1917 se v New Jersey oženil s Maud Baranovou, dcerou zakladatele organizace na ochranu práv dětí dr. Baranda. Manželství trvalo jedenáct let, jedna z příčin jeho rozpadu byla Maughamova homosexualita. V tomto manželství se narodila dcera Elizabeth Mary.

William Sommerset Maugham zemřel v roce 1965 na Francouzské riviéře. V roce 1947 založil Cenu Somerseta Maughama, která je dosud udělována britským spisovatelům mladším pětatřiceti let. U nás je znám jako dramatik (hra Julie, ty jsi kouzelná, napsaná podle jeho románu Divadlo, byla v roce 1967 v koprodukci Německo - Francie zfilmována). Jeho nejzávažnější dílo je autobiografický román O údělu člověka. Čtenáře si získal svým ironickým způsobem vyprávění, v britské prozaické tradici založeném na paradoxu. Taková je i jeho povídka Luisa.

Účinkuje: Jiří Ornest
Přeložila a připravila: Věra Voglová
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2010.

Spustit audio