Vzpomínky na Soboty. V lednu 1961 se v éteru poprvé objevil zábavný brněnský týdeník Nashledanou v sobotu

18. leden 2016

Právě před padesáti lety – v lednu 1961 – se v éteru poprvé ozval rozhlasový týdeník, který po následujících deset let dokázal bavit všechny, kdo si na svých chatách a chalupách naladili v sobotu v šest večer rádio. Tou dobou totiž vysílala brněnská rozhlasová redakce půlhodinový pořad, určený pro celostátní vysílání.

Jmenoval se Nashledanou v sobotu a přinášel fejetony, rozhovory, povídky, kulturní zpravodajství, hudební i filmové aktuality a vtipné konferenciérské vstupy. Redakce, která pořady v letech 1961 – 1970 připravovala, si udržela až záhadně vysoký standard, byť to v roce 1970 už nebylo tak zábavné jako dříve. Možná to ale zase taková záhada nebyla, když se přípravě pořadů nevěnovali běžní rozhlasoví publicisté, ale spisovatelé a básníci. A ne ledajací: Miroslav Skála, Antonín Přidal, Jan Skácel, Karel Tachovský či Vlastimil Pantůček dokázali každý týden vyprodukovat půlhodinku nenásilného humoru či aspoň příjemného posezení. K tomu pomáhali i pravidelní průvodci Jiří Brož, Dagmar Pistorová a Rudolf Krátký, jimž často a rádi sekundovali Lubomír Černík, Ladislav Lakomý nebo Jiří Tomek.

Z bohaté desetileté historie magazínu Nashledanou v sobotu se dochovalo přes dvacet pořadů a takzvaných pomocných pásů, na nichž jsou zachyceny jednotlivé povídky, reportáže či fejetony. Ačkoliv už byly určeny k likvidaci, podařilo se nám je včas zachránit. Máme tak k dispozici stovky minut materiálu, který ve většině případů překvapivě nezastaral.

V Pátečním večeru k 50. výročí magazínu Nashledanou v sobotu uslyšíte unikátní dochované nahrávky i rozhovor s Antonínem Přidalem. Pořad připravil a moderuje Přemysl Hnilička. Dramaturgie Alena Blažejovská, režie Radim Nejedlý. Vyrobila Tvůrčí skupina Drama a literatura, studio Brno.

Spustit audio