Vzpomínka na Navarovou a Nerez

7. červen 2007

DVD se záznamy studiových nahrávek i živých vystoupení kapely Nerez je součástí trojdiskového celku, vydaného Suprphonem pod nazvem "... a bastafidli". Komplet kromě zmíněného DVD obsahuje i dvě hudební CD a zdařile mapuje (i díky licencím, které Supraphon rozumně koupil u jiného vydavatelství) dráhu jedné z nejpozoruhodnějších skupin české alternativní hudební scény.

V DVD najdeme jednak chronologicky seřazené záznamy písniček (zařazeny jsou i dva raritní bonusy), jednak vzpomínky dvou "zbylých" protagonistů skupiny Víta Sázavského a Zdeňka Vřešťála. V rámci tohoto tracku je - možná trochu nelogicky, protože až ex post - připojen i jakýsi návod na sledování DVD nosiče a vysvětlení, co a v jakém pořadí obsahuje. Myslím si, že většina diváků se k tomu průvodci dostane až po písničkách, a tudíž už mnohé z řečeného ví. Ovšem: vzpomínky na vznik kapely, na to, jak se rodilo její jméno, na seznámení dua Sázavský - Vřešťál se Zuzanou Navarovou, na zkoušky a třeba i na hudební nástroje, které kapelou prošly a jsou zaznamenány na nahrávkách, jsou velice cenné. Pánové je pronášejí klidně, bez patosu (o který by si vzpomínání na Zuzanu Navarovou mohlo říkat) a občas, vlastně jen tak mimochodem, přidají dojemnou perličku. Třeba o tom, jak si Zuzana Navarová vyrobila z novoduru Panovu flétnu (na DVD je v některých záznamech vidět) a jak ji nedávno našli - i s otiskem Zuzaniny rtěnky, který na ní zůstal dodnes...

Důležitou součástí DVD je pak i zpěvník (a ve vyprávění zase milá vzpomínka na to, jak si pánové vymýšleli některé akordy a jak se teď, při vzniku DVD, hádali o jejich správné pojmenování). Autoři nosiče si přitom velice zakládají na tom, že k textům jsou připojeny původní akordy, tedy ty, se kterými Nerez písničky skutečně hrál.

Zuzana Navarová a KOA

Co se týče zaznamenaných písniček, jsou na DVD prakticky všechny, které se našly v archivu České televize. Ač jich byla většina zaznamenána před Listopadem 1989 a "výzdoba" studia, televizní grafika či snímání tomu odpovídají, prim tu vždy hraje skvělá muzika kapely, o které její protagonisté trefně tvrdí, že se ve své době stala skvělým příkladem prolínání české rockové nové vlny s novou vlnou českého folku.

Tohle DVD (jakož ostatně celý komplet) rozhodně není jen pro pamětníky. Je určeno všem, kteří si chtějí poslechnout originální a kvalitní, v zásadě žánrově nezařaditelnou, ale velice vlídnou a sdělnou muziku.

Stránka titulu na webu Supraphonu, na které si můžete poslechnout ukázky písní

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.