Vzniká film o neobyčejně obyčejném životě v „koronténě“

30. březen 2020

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru zasáhl většinu z nás, a každý se s neobvyklou situací vyrovnává po svém. A protože je zakázáno shromažďování více osob najednou, sdílejí mnozí své „nové životy“ prostřednictvím fotografií a videí na internetu. To inspirovalo režiséry Martina Müllera a Davida Laňku k tvorbě celovečerního dokumentu. Bude se jmenovat Život v koronténě a bude sestaven z videí zaslaných přes webovou stránku zivotvkorontene.cz.

„Viděli jsme, jak stovky lidí šijí doma roušky a rozdávají je svým blízkým i zcela neznámým lidem. Zaznamenali jsme nabídky lidí, že budou seniorům pomáhat s nákupy. A viděli jsme video z Itálie, kde lidé vyšli na balkony a hromadně hráli a zpívali navzdory tomu, čemu jejich země čelí. To všechno nás inspirovalo k rozhodnutí sestavit dokument, který zachytí, že ani v těchto infikovaných časech lidé nepřestali být lidmi,“ říkají Müller s Laňkou s uznáním.

Ve vltavské Mozaice nám další podrobnosti k připravovanému dokumentu sdělil David Laňka. Jak přiznal, vodítkem k jeho k sestavení se stal devět let starý snímek Život v jednom dni, který vznikl v produkci Ridleyho Scotta a zaznamenával životy lidí v jednom konkrétním dni.

Boj za život, byť ve ztížených podmínkách, a obrovská naděje, že se jednou zase všechno obrátí v dobré, nás přivedl k myšlence našeho koronavirového filmu.
David Laňka

Vizuál připravovaného dokumentu Život v koronténě

Tvůrci tak založili webové stránky zivotvkorontene.cz a lifeincorontine.com. Jejich prostřednictvím vybídli lidi, aby si natáčeli ty úplně nejobyčejnější záležitosti a chvíle, které v karanténě prožívají. „Třeba jak vaří, učí děti chodit, jak si čtou nebo třeba plánují odložení svatby. Dokonce máme video, kde děťátko v karanténě řekne mamince poprvé ´máma´,“ upřesňuje Laňka. Zatím s kolegou Martinem Müllerem sesbírali kolem stovky videí, samozřejmě s tím, že jejich aktéři souhlasí s uveřejněním. „A jakkoliv je dnes doba spíše vertikální, prosíme je o horizontální videa. To aby se na ně pak na plátně hezky koukalo,“ usmívá se. 

V současnosti režiséři jednotlivé sekvence shromažďují a začínají uvažovat o lince filmu. „Ta zatím není úplně jasná, ozřejmí se podle zaslaného materiálu. Kostra našeho filmu pak může jít po jednotlivých úsecích trávení času v průběhu dne, tedy od rána do večera, zároveň ale může zaznamenávat i vývoj boje s koronavirem během následujících týdnů. Sám jsem zvědav, jaký tvar nakonec vznikne,“ uvažuje David Laňka s tím, že poselství dokumentu je ovšem více méně jasné už teď.

Producent a režisér David Laňka

Režiséři chtějí poukázat na to, že – ač je to v současné „koronténní“ době ztížené, se lidi setkávají víc, vlastně jsou více spolu, než před epidemií. Díky telefonu, sociálním sítím nebo streamovacím službám. „Je důležité tohle setkávání neomezovat,“ doplňuje filmař. Jedním dechem pak dodává, že se režisérům scházejí unikátní záběry, které v běžném zpravodajství většinou k nalezení nejsou. Navíc v době, která mění svět v té podobě, v jaké jsme ho doposud vnímali, a kdy si stále víc uvědomujeme křehkost lidského života.    

Jako správní Češi jdou tvůrci snímku Život v koronténě případným dárcům nafilmovaných životních momentek humorným příkladem. „S herci Denisou Pfauserovou a Oskarem Hesem jsme začali na dálku předělávat slavné divadelní a filmové scény tak, jak by mohly vypadat v době korontény. A pro inspiraci ostatním je dáváme k dispozici online,“ říká David Laňka. 

Premiéra celovečerního dokumentu Život v koronténě je plánována na začátek roku 2021.  

Zájemci najdou více podrobností a podmínky pro zaslání videí na webu:
zivotvkorontene.cz
lifeincorontine.com

Dotazy a připomínky posílejte na mail: hello@nostressproduction.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.