Výtvarnice Toy Box na Jatkách 78 upozorňuje na krutosti páchané nejen na zvířatech

15. říjen 2019

Vizuální intervence jménem Skleněná stěna připomíná účel jedenáctihektarového areálu, který fungoval jako největší pražský stroj na maso.

Výrok hudebníka Paula McCartneyho „Kdyby jatka měla stěny ze skla, stal by se vegetariánem každý,“ inspiroval malířku, ilustrátorku a street artistku Toy Box k vytvoření výstavy Skleněná stěna. Připravila ji na míru kulturnímu prostoru Jatka 78, kde do druhé poloviny 20. století opravdu fungovala jatka pro porážku hospodářské zvěře.

Zadní stěnu předsálí Toy Box pokryla kresbou obřího selete těsně před transportem. Kolem visí dokonale propracované obrazy hospodářských i domácích zvířat. Všechny různými způsoby upozorňují na hrůzostrašné podmínky života. Během malování se Toy Box několikrát vrátily nepříjemné vzpomínky na dětství s nevlastním dědečkem, přesto projekt dokončila.

Čtěte také

„Hodně mě inspiroval dokument o Marku Rothkovi, který byl požádán, aby vytvořil malby pro jednu drahou restauraci v newyorské Seagram Building,“ řekla v ArtCafé Toy Box. „Rothko namaloval takové obrazy, pod kterými si už nikdo steak s čistým svědomím nedá. V žádném případě se nechci s Rothkem měřit, ale i já se snažím, aby mé obrazy na Jatkách lidi zasáhly. Aby tam mysleli třeba na vlastní smrtelnost.“ Výstava bude na Jatkách vidění do začátku listopadu, stěna se seletem zůstane v Holešovicích natrvalo.

Kurátor Radek Wohlmut vyzdvihuje u Toy Box fakt, že kamkoliv upře svou pozornost, tam se snaží o maximální přesvědčivost a autenticitu. „Co žije, to potom umělecky zpracovává. To u nás není úplně běžné,“ konstatoval ve vltavském vysílání.

Chystá se Komiksová učebnice komiksu

Toy Box se na umělecké scéně pohybuje víc než deset let. Vzešla z graffiti a streetartové scény, později vystudovala literární akademii a scénografii na pražské DAMU. Do povědomí nejširší veřejnosti se dostala v roce 2015 s autorským komiksem Moje kniha Vinnetou, za který dostala dvě komiksové ceny Muriel a také Zlatou stuhu za nejlepší knihu pro děti a mládež.

Čtěte také

„Po vydání knížky za mnou začali chodit lidi, kteří se chtěli komiks naučit. Neodmítala jsem je, protože jsem se sama učila od jiných. Začala jsem tedy vyučovat. Metody, které během té doby vykrystalizovaly, teď dávám do Komiksové učebnice komiksu, která vyjde v listopadu,“ říká Toy Box. Součástí knížky budou i praktické tipy, jak si na komiks vyšetřit čas nebo jak si nahodit inspiraci.

Každého z nás napadají příběhy, každý jsme tedy potenciálním autorem komiksu. „Rozdíl mezi námi umělci a běžnými lidmi je v tom, že my to dotáhneme. V kurzech se proto snažím se studenty rozvíjet i ty nejjemnější nápady. Největší radost mám, když se nakonec podaří udělat tolik dobrých komiksů, že je nakonec můžeme vystavit.“

VÝSTAVA TOY_BOX: SKLENĚNÁ STĚNA probíhá v Jatkách78 od 3. října do 5. listopadu 2019. Bližší informace naleznete na webu Jatek78
Vstup ZDARMA

Proč Toy Box na veřejnosti ani po deseti letech neodkládá svou masku? Jak si hledá čas na práci a proč si na web vystavila detailní ceník své práce? Poslechněte si celé ArtCafé, včetně hudebního výběru Aleše Opekara.

Spustit audio

Související