Výstava Alfons Mucha a secese

15. červen 2010

Milovníci secese a díla Alfonse Muchy si jistě přijdou na své na výstavě Alfons Mucha a česká secese, kterou otevřela Galerie U Betlémské kaple na Starém Městě v Praze. Kromě Muchových slavných plakátů, dekorativních panó, kreseb a drobných prací se zde návštěvníci setkají i s grafickými listy Vojtěcha Preissiga, Tavíka Františka Šimona, Maxe Švabinského, Jaromíra Strettiho-Zamponiho, Josefa Váchala a dalších autorů.

Říká se, že secese patří mezi poslední pozoruhodné umělecké styly, které se kdy v historii objevily. Ve skutečnosti tvoří konec dlouhé řady uměleckých slohů jako románský sloh, renesance, baroko a další. Tento styl začal prudce vzkvétat na konci 19. století a tento vzestup trval přibližně jen jedno desetiletí. Poté se secese proměnila v propracovanější a neotřelý umělecký sloh. V 90. letech 19. století mnoho mladých umělců nebylo spokojeno se skutečností, že celá západní Evropa byla rychle industrializována.

0:00
/
0:00

„Secese byla charakterizována obnoveným zájmem od přírodní, plynulé tvary a subjektivní cit pro duchovní obsah. Křivky, spirály a bohaté ornamenty se staly oblíbenými znaky tohoto stylu a byly používány na skle, keramice, v architektuře i grafice“ (Duane, 1996, p. 6)

Nejznámějším českým secesním umělcem je bezpochyby Alfons Mucha, který se stal známým hlavně díky svým plakátům pro Divadlo Sarah Bernhardtové v Paříži. Je však důležité zmínit, že Mucha nemaloval pouze plakáty. Kromě plakátů, vytvořil mnoho knižních ilustrací, dekorativních zástěn, reklam, šperků, dekorativních sošek, architektonických návrhů a hlavně také způsob, jak průmyslově vyráběné zboží udělat atraktivnější. Tak například reprodukce jeho obrazů se objevily na krabicích na sušenky, na známkách i na bankovkách (Moucha & Řapek, 2000). Zde se dozvíte více o životě umělce, o jeho díle, o období jeho největší slávy, jeho návratu do Československa a vůbec o jeho přínosu pro umění.

02077734.jpeg

Muchovo dílo je i po uplynulém století stále populární po celém světě. Jeho sláva byla oživena několik desetiletí po jeho pařížském triumfu a dnes mohou krásu jeho díla obdivovat návštěvníci v mnoha galeriích a muzeích po celém světě. Mucha se dokonce stal jedním z nejoblíbenějších zahraničních umělců pro japonské milovníky umění a při té příležitosti mu bylo v Japonsku otevřeno muzeum (Kusák & Kadlečíková, 2000). Krásné muzeum věnované Muchově tvorbě je i v Praze.
Je zajímavé, že dílo Alfonse Muchy bylo obdivované již za jeho života a svou popularitu si udrželo dodnes. Tento fakt je dokladem toho, že Muchovo umělecké úsilí má trvalou hodnotu a jeho dílo nadále žije díky svým obdivovatelům.
/zdroj:pinknet.cz/

Spustit audio