Vyšší stropy i terasy na střeše. Funkcionalistický Veletržní palác čeká zásadní rekonstrukce

4. březen 2019

Funkcionalistická budova Veletržního Paláce architektů Oldřicha Tyla a Josefa Fuchse z roku 1928 by se měla během několika let proměnit v evropsky významný a současný výstavní prostor pro sbírky 19. a 20. století Národní galerie Praha.

Ta koncem minulého týdne zveřejnila složení pětičlenné odborné poroty a vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na transformaci a revitalizaci paláce.

Veletržní palác

Veletržní palác, symbol evropského funkcionalismu, byl postaven pro účely Pražských vzorkových veletrhů. Projekt vypracovali dva architekti - Oldřich Tyl a Josef Fuchsa. Po jeho otevření v roce 1928 se na něj přijel podívat i architekt Le Corbusiere, který pak v rozhovoru Karlu Teigemu řekl: „Jsem šťasten, že v Praze je realizován obrovský palác, architektura pojatá v tom duchu, jak ji propaguji."

Pražská stavba ovlivněná Středomořím. Rothmayerova vila se zachovala v autentické podobě

Rothmayerova vila

Vlastní vila architekta Otto Rothmayera na pražském Břevnově dříve připomínala maják uprostřed ničeho. Na pozemku obklopeném poli totiž žák a spolupracovník slovinského architekta Jože Plečnika postavil na konci 20. let minulého století stavbu, kterou tvoří kvádr a válec s několika malými okny. Okolí se za tu dobu proměnilo, ale vila inspirovaná Středomořím poutá pozornost dodnes.

Další rekonstrukce čeká palác v následujících letech. Odborná porota právě vyhlášené architektonické soutěže, jejímž členem je i generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt, stanovila několik základních témat, která musí vítězný návrh řešit. „Ve Veletržním paláci má vzniknout centrální sídlo Národní galerie. Chceme sem koncentrovat veškerou administrativu, kterou máme rozesetou po šesti objektech historické části Prahy. Chceme tu také vytvořit kvalitní výstavní prostor, kde bude prezentováno umění posledních dvou století.“

Návrh by měl podle Jiřího Fajta počítat s funkčním kinosálem, prostorem pro divadlo malých forem, koncerty, edukační programy, ale také s knihkupectvím, muzejním obchodem nebo kavárnou. „Chceme tu také oživit terasy, které byly ve 20. letech jedním z magnetů nově otevřeného Veletržního paláce a dnes jsou zavřené.“

02286757.jpeg

Součástí návrhu musí být i řešení okolí Veletržního paláce, ze kterého by měl být jednotný veřejný prostor jaký je třeba před pařížským Centre Pompidou. Odborná porota vybere maximálně 12 architektů, které vyzve k vypracování vlastního návrhu. Na to budou mít architekti pět měsíců. Vítěz by tak mohl být znám do konce roku. Přípravu projektové dokumentace odhaduje Jiří Fajt na dva až tři roky, stejně jako následnou stavbu. Součástí přípravy rekonstrukce je také budování centrálního depozitáře v pražských Jinonicích.

Odhadovat cenu rekonstrukce zatím Jiří Fajt nechce, jasněji by podle něj mělo být koncem roku, až bude znám vítěz architektonické soutěže. „S vítězných architektem a jeho návrhem přijde i odhadovaný rozpočet celé akce a poté si budeme muset sednout s ministerstvem kultury, vládou, panem premiérem a začít řešit otázku financování.“

Francouzské zámky na Loiře oslavují renesanci. Dílo Leonarda da Vinci propojí s digitálními technologiemi

Château de Clos Lucé

Dědictví, věda a umění. Tři složky spojují jednu z největších kulturních akcí tohoto roku ve Francii. Umělecko-vědecký projekt Viva Leonardo reflektuje pět set let od smrti Leonarda da Vinci.

Podle ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD je ale otázka financí celkem jasná už teď. „Ministerstvo kultury už poskytlo na architektonickou soutěž prostředky ve výši 13 milionů korun. V rámci schváleného programu Péče o národní kulturní poklad pak bude realizována výstavba depozitáře a příprava na rekontrukci Veletržního paláce, a tady je plánováno 680 milionů korun. Na samotnou rekonstrukci pak připadne 2 a čtvrt miliardy korun.“

Spustit audio