Výměna

23. leden 2009

Herec, producent, režisér a jeden z nejsympatičtějších mužů Hollywoodu Clint Eastwood přichází s novým filmem. Po posledních snímcích s válečnou tematikou se vrací k příběhu s ženskou hrdinkou v hlavní roli. Ten poslední, Milion Dollar Baby s Hilary Swank coby boxerkou Maggie, mu v roce 1994 vynesl Oskara za režii. Své režisérské kvality a cit pro příběh Eastwood potvrzuje i ve svém posledním snímku Výměna. UVNITŘ TRAILER!

Příběh tragické záměny dětí vychází ze skutečných událostí, které se staly na přelomu 20. a 30. let v Los Angeles. Těžko uvěřitelný případ objevil scénárista Michael Straczynski v archivu losangeleské radnice, který byl určen k likvidaci.

Svobodné matce Christine Collinsové (ve filmu ji ztvárnila Angelina Jolie) se ztratí osmiletý syn Walter. Policie po několika měsících pátrání nalezne chlapce odpovídající popisu a s velkou slávou jej matce vrátí. Šokovaná žena dítě, které nikdy neviděla, odmítne, pod tlakem okolností je však nucena vzít si ho domů. Vzápětí začne bojovat za nalezení svého skutečného syna. Ve snaze přimět policii aby pokračovala v pátrání se stává sama obětí byrokratické mašinérie a korupce. Je zastrašována, diskreditována před veřejností, a ve snaze umlčet ji sahá policie k čím dál drastičtějším opatřením.

Výměna

Boj jedince se systémem a s mocí má vždy dramatický potenciál, v Eastwoodově pojetí má toto drama i výrazně mrazivý nádech. V jeho středu stojí osamělá žena, kterou nežene nic menšího než mateřská láska a touha po spravedlnosti, ale kterou je však na konci 20. let snadné umlčet. Právě osobní odhodlání a vnitřní síla hlavní hrdinky jsou jednou z nejvýraznějších hnacích sil celého filmu. Osobité rysy Angeliny Jolie umocňují jednotlivá pohnutí a herečka s jistotou ovládá všechny polohy zkoušené hrdinky - od zdvořilého protestu na policejní stanici až po hysterické výstupy psychicky vyčerpané ženy.

Výměna

Žánrově se Výměna pohybuje na pomezí psychologického dramatu, sociální sondy, detektivky a dobového thrilleru, aniž by do některého z nich sklouzla úplně. Eastwood si z každého nenuceně vybírá určité postupy či výrazové prostředky a skládá je do kompaktního, funkčního celku. Byť se v rámci jednotlivých žánrových výpůjček nevyhnul některým klišé, celkový dojem tím nijak nenarušil V závěrečné čtvrtině sleduje příběh několik dějových linií současně. Do děje vstupují nové postavy i prostředí a výsledný efekt se poněkud tříští - po předcházející úpornosti tak dochází k určitému rozmělnění.

Výměna

I tak je ale Výměna silným snímkem, v němž Eastwood beze zbytku využil působivý příběh, charisma herecké hvězdy i svůj režisérský talent a vypravěčský um. Snímek, který v sobě spojuje to, co se pohromadě v současné kinematografii příliš často nevidí: přístupnost pro široké spektrum diváků, myšlenku i filmový zážitek.

Výměna

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Výměna (Changeling) drama / krimi, USA, 2008

Režie: Clint Eastwood, scénář: Michael Straczynski, kamera: Tom Stern, hudba: Clint Eastwood

Hrají: Angelina Jolie, John Malkovich, Amy Ryan, Eddie Anderson, Jeffrey Donovan

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.