Všichni jsme vinni. Přesvědčí vás o tom Pražský divadelní festival německého jazyka

3. listopad 2023

Byl to dramatik a spisovatel Pavel Kohout, kdo v roce 1996 založil přehlídku Německé divadlo v Praze, později přejmenovanou na Pražský divadelní festival německého jazyka. I jeho letošní jubileum si 28. ročník připomene. Hlavní náplní ale zůstávají inovativní počiny německojazyčného divadla, které festivalová dramaturgie tentokrát shrnula pod motto Selber schuld. První pocity viny můžete zakusit v sobotu 4. listopadu při hostování hamburského Thalia Theater.

Tradiční japonské formy naroubované do evropského divadla, hra, kterou žádné divadlo nechce hrát a žádné publikum nechce vidět, temná komora na scéně, Herečka roku ponořená ve Vltavě nebo lucemburský Mefisto. Tak by mohla znít programová nabídka festivalu. A jak ji v našem vysílání představila emeritní ředitelka a dramaturgyně Jitka Jílková?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.