Vojta Nýdl odložil klarinet. Jeho sólové album Dítě z větru vás ukonejší i rozechvěje

4. srpen 2021

Vojta Nýdl z uskupení Clarinet Factory vydal svou první sólovou desku, na které okouzlí křehkostí svého hlasu i texty. Spolupracoval na ní s Beatou Hlavenkovou.

První sólové album klarinetisty, zpěváka, skladatele a textaře, známého především z kvarteta Clarinet Factory, je inspirováno osobním příběhem velmi předčasného a dramatického narození Vojtovy druhé dcery Johanky a je věnováno všem předčasně narozeným dětem. „Čtyři měsíce to byl boj o holý život, tento silný zážitek si nesu pár let v sobě. Je to hlavní inspirace desky,“ popisuje Nýdl.

Vojta Nýdl: Dítě z větru

Ačkoliv Nýdl zpívá celý život, na první sólové album, kde mohl svému hlasu dát větší prostor, si musel počkat. „Beata Hlavenková byla první, kdo mi řekl, že bych měl natočit desku, na které budu zpívat,“ popisuje prvotní impulzy ke vzniku alba Nýdl, mimo jiné také člen Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Pro Nýdla to ale nebyla zase taková cesta do neznáma – například při studiích na HAMU účinkoval v muzikálu Vlasy. Po studiích se ale pro zpěv nerozhodl. „Potřeboval jsem pár let, aby deska uzrála. I díky koronaviru jsem měl čas na sebe,“ podotýká Nýdl, který během roku vytvořil v intenzivní spolupráci s Hlavenkovou, v roli hudební producentky, jedenáct skladeb.

Nejpřirozeněji se vyjadřuju melodií, duší jsem vlastně folkař.
Vojta Nýdl

Na albu jsou Nýdlovy autorské písně a texty, dvěma písněmi přispěla i Hlavenková a několika texty Jana Ivanovič Infeldová a Tamara Borovková. Jedna z písní je zhudebněním básně Opuštění od Bohuslava Reynka. Vedle Vojty Nýdla a Beaty Hlavenkové účinkují na albu i kontrabasista Rastislav Uhrík (Vertigo, Lanugo), bubeník Daniel Šoltis (Vertigo,-123min.), klavíristka Eva Hutyrová a soubory Clarinet Factory a Epoque Quartet. Z každého prodaného CD bude věnován příspěvek ve výši 20 Kč na konto neziskové organizace Nedoklubko, která se komplexně věnuje problematice předčasně narozených dětí.

autor: Josef Sedloň
Spustit audio

Související