Vladimir Nabokov: Pohádka

12. říjen 2015

Nakladatelství Paseka ji vydalo v knižní edici Nabokovových povídek, což také odpovídá - přestože se tento příběh jmenuje Pohádka.

Poslouchejte na Vltavě 12. října 2015 ve 22:00.


Vypravěčem příběhu s fantastickými prvky je Ervín - plachý obdivovatel ženské krásy. Jednoho dne si k jeho stolku v zahrádce kavárny přisedne - Ona: „vysoká postarší dáma v tmavošedém kostýmu, ztěžka pohupující boky. Položila na stůl svoji kabelku a objednala si šálek kávy a jablečný dort.“ Ervín soudí, že takových velkých starších paní není třeba se bát - ale mýlí se. Dáma mu totiž záhy vysvětlí, že je - čert.

Jak v pohádkách dopadají ti, kdo se upíší čertu, víme. Bude však zajímavé poslechnout si, jak to v povídce Vladimira Nabokova dopadlo s Ervínem.


Účinkují: Michal Isteník a Drahomíra Hofmanová

Autor: Vladimir Nabokov Vybrala a pro rouhlas adaptovala: Markéta Sára ValnohováDramaturgie: Alena BlažejovskáRežie: Radim Nejedlý

Natočila Tvůrčí skupina Regiony v Brně.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.