Vítěz bere všechno, Losers Cirque Company rozjíždí nové divadlo. Prostor dáme akrobacii, hudbě i filmu, říká Petr Horníček

12. září 2020

Na pražskou kulturní mapu přibylo nové jméno. V Braníku se rozjíždí (prozatím zkušební) provoz Divadla Bravo!, o jehož program se bude starat novocirkusový soubor Losers Cirque Company. Principála, akrobata, mistra republiky v bojovém umění Wu-shu a vystudovaného textilního experta Petra Horníčka do Vizitky pozvala Markéta Kaňková.

Pomalu, ale jistě. Tak by se dala popsat cesta Petra Horníčka za novým cirkusem a souborem Losers Cirque Company, který v roce 2014 spoluzakládal. Zprvu to totiž na akrobatickou kariéru nevypadalo. Petr vystudoval strojní průmyslovku a rád jezdil na in-line bruslích. Tato aktivita vyžadovala řádný outfit, který Petr začal tajně vyrábět doma s pomocí maminčina šicího stroje a uskladněných látek.

EGO, Losers Cirque Company

„Když na to máma, vyučená krejčová, přišla, nabídla mi, že mě naučí šít podle střihů. Moc mě to bavilo a už během střední školy jsem se rozhodl, že v tom budu pokračovat,“ řekl ve Vizitce. Po absolutoriu Technické univerzity v Liberci v textilním oboru zůstal, zároveň se ale na mistrovské úrovni věnoval asijskému bojovému umění Wu-shu.

„Jezdili jsme do Číny, kde jsem se poprvé potkal s akrobacií. Čína je kolébka nového cirkusu, na každé druhé ulici vystupují lidi pro radost, mají tam také specializované školy,“ vypočítává s tím, že bojové umění a akrobacie k sobě mají skrz společné prvky blízko. Nejbližší setkání s tímto oborem ale proběhlo až v době, kdy roku 2004 dostal jako akrobat roli v opeře Nagano. V projektu Mistr a žák, režírovaném SKUTRem, se pak setkal s Rosťou Novákem, což dodnes považuje za klíčové setkání. Novák Horníčka přizval k prvnímu představení „jeho“ La Putyky.

MiMJOVÉ, Losers Cirque Company

V roce 2010 Petr Horníček uspěl se svým parťákem Zdeňkem Moravcem v prvním ročníku talentové soutěže Česko Slovensko má talent. Překvapilo ho to. „My tehdy trénovali v budově Sokola v Brně, vůbec nás nenapadlo, že bychom s tou naší akrobacií mohli vyhrát, přišlo nám to obyčejné,“ usmívá se. Záhy se ale rozhodli, že akrobatické štěstí zkusí spolu s přáteli – tanečníky v uměleckém souboru. O čtyři roky později založili novocirkusový spolek Losers Cirque Company.

Čtěte také

Do sedmé sezony vstoupí ve zbrusu novém prostoru někdejšího Branického divadla, a to pod názvem Divadlo Bravo!. Mezi několika desítkami zájemců totiž na Praze 4 zvítězil ve výběrovém řízení na nového provozovatele. Divadlo by pražské scéně rádo nabídlo komunitní prostor: počítá se tu s novým cirkusem, pantomimou (se souborem spolupracuje Radim Vizváry), hudbou, filmem, rezidenčními pobyty i víkendovým divadlem pro děti. Téměř všechny aspekty už teď propojuje chystané představení Mimjové s premiérou 25. září. Příběh o dobru a zlu je koncipován jako rodinné představení, a Petr Horníček doufá, že důsledným divadelním vzděláváním těch nejmladších diváků si vypěstuje publikum, které bude do divadla chodit i v dospělosti.

Lehni si a zahraj nudu

Témata Losers Cirque Company, která velice často reflektují každodenní život, podle Petra Horníčka přicházejí zcela přirozeně. „Pro mě je například zásadní inscenace Ego, kde jsme se dotkli toho, co má sportovec dělat se svou končící kariérou. Na scéně jsme jenom dva, a je to pro mě hrozně hluboké a intimní. Týká se totiž i nás, akrobatů – přijde někdo silnější, výkonnější, vy to vidíte a je jen na vás, jak se rozhodnete.“

Petr Horníček

Horníčkův tým má zkušenosti se spoluprací s velkými režijními jmény. Už na Egu se podílel Daniel Špinar, současný umělecký šéf Činohry Národního divadla, na představení Beach Boy(s) zase akrobati spolupracovali s Jiřím Havelkou. „Strašně mě to bavilo, protože to bylo úplně jiné než cokoliv, co jsme dělali před tím a potom. Jirka od nás vyžadoval víc hraní, chtěl například, abychom si lehli a zahráli nudu. On je velice rychlý režisér, který je schopný dva dny před premiérou změnit představení. Na to jsme my, akrobati, kteří všechno dlouho pilují, nebyli zvyklí.“

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Petr Horníček mluví o tom, do jaké míry jednotliví členové souboru zasahují do příprav nových představení, jaký je dnes o nový cirkus v České republice zájem a jak se k chystaným aktivitám Divadla Bravo! staví braničtí starousedlíci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.