Víte, co se děje v prostoru mezi životem a smrtí? Přečtěte si nový román Oneiron

26. říjen 2017

Co se děje s tělem, duší i naší odžitou osobní historií v momentě, kdy zemřeme? Na to v románu Oneiron odpovídá finská spisovatelka Laura Lindstedtová.

Román nominovaný na několik významných mezinárodních literárních cen a ověnčený nejprestižnější cenou finskou (Finlandie 2015) vydalo nakladatelství Argo.

Sedm různých žen, každá z jiné země, se za velmi zvláštních okolností setkávají v románu finské spisovatelky Laury Lindstedtové „Oneiron“. Autorka nás v něm zavádí do prostoru mezi životem a smrtí, kde přestává existovat čas i tělesné a emocionální prožitky. O to větší roli začínají hrát příběhy a jejich vyprávění. Proč se vlastně tyto ženy setkaly? Co přesně se stalo a co má být jejich dalším osudem? Pregnatně vyprávěný a poutavě psaný text do češtiny přeložila Barbora Musilová Špronglová.

Deníky Astrid Lindgrenové dokumentují válečné dění a poodhalují autorčin vnitřní svět

Astrid Lindgrenová

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová se celosvětově proslavila díky svým knihám pro děti. Málo známý je fakt, že autorka Dětí z Bullerbynu nebo Pipi dlouhé punčochy si za druhé světové války vedla deníky. Její válečné zápisky, které se po švédském vydání okamžitě staly bestsellerem, vyšly i v České republice. Nyní Vám je v pořadu Stránky na dobrou noc nabízíme i na Vltavě. První díl můžete poslouchat už dnes večer.

 „Kniha je zdánlivě románem o smrti, respektive o tom, co se děje po smrti. Skrze toto téma kniha představuje příběhy jednotlivých postav, žen. Ty se ocitnou v meziprostoru a neví, co se stalo. Snaží se zjistit, co se děje skrze to, že spolu mluví. To je taková hlavní linie,“ vypráví Barbora Musilová Špronglová a dodává: „Kniha míří k jejich a vlastně i našemu uvědomění si, kam život spěje. Většina žen přichází naštvaná, nespokojená a nevěří, že by mohlo jít o prostor, který je po smrti. Nechtějí zemřít a mají pocit nespravedlnosti, která na nich byla napáchána. Ten prostor je tu tedy proto, aby si zde mohly vyřešit v klidu nějaké svoje věci.“

autoři: Markéta Kaňková , Hok
Spustit audio