Vilém Spilka: Když jdete vlastní cestou, nikdy se jako jazzman nemůžete zhoršit

11. říjen 2019

Vilém Spilka je jako programový ředitel festivalu Struny podzimu podepsaný pod letošní dramaturgií, díky které se v Praze poprvé objeví i vynikající britská zpěvačka Laura Mvula. O festivalu, ale také o jeho albu jazzových coververzí písní Honzy Nedvěda a o vnímání hudby jako takové si s ním ve Vizitce povídal Vojtěch Babka.

Koncert britské zpěvačky a klavíristky Laury Mvuly poslouchejte v přímém přenosu
v úterý 15. října od 20:00 na Vltavě.

Když měla britská zpěvačka Laura Mvula v roce 2017 českou koncertní premiéru na festivalu Colours of Ostrava, nad areálem zrovna řádila průtrž mračen. Zažil ji – a ještě u toho ztratil mobilní telefon – i Vilém Spilka, jazzový kytarista, skladatel, producent a také programový ředitel festivalu Struny podzimu. O dva roky později Lauru Mvulu přiváží jeho tým do Prahy. Počasí přitom už hrát roli nebude: zpěvačka 15. října celý festival otevře koncertem ve Foru Karlín. A posluchači Českého rozhlasu Vltava uslyší jeho živý přenos.

Lauru Mvulu doprovodí Filharmonie Brno pod vedením Troye Millera. „Je to její dvorní dirigent, některé skladby upravil přímo pro symfonický orchestr. Tento projekt měl premiéru v rámci BBC Proms před pěti tisíci lidmi,“ podotknul ve Vizitce Vilém Spilka.

Koncert vnímá jako další z řady netradičních kooperací, kterým spolu s dalšími členy nejužšího vedení festivalu, Markem Vrabcem a Guyem Borgem, rád dává zelenou. 

V posledních třech letech se snažíme otevřít širšímu spektru žánrů. Chceme lidem ukazovat novou hudbu, nové cesty, inovace, ostatně tím jsou Struny pověstné. Hodně riskujeme, často jsou to pražské nebo české premiéry.

03788819.jpeg

Domluvili jsme se za 20 minut

Nové cesty zkouší Vilém Spilka hledat i ve své hudební kariéře. S Vilém Spilka Quartet vydal před třemi lety album Podvod, složené z coververzí písní Honzy Nedvěda. Domluva jazzového a folkového hudebníka prý byla jednoduchá a přátelská – v šatně po Nedvědově brněnském koncertě trvala pouhých dvacet minut.

„Interpretačně jsem si do toho od něj ale samozřejmě mluvit nenechal,“ usmívá se. Zároveň dodává, že jeho album je svého druhu poctou Nedvědově schopnosti napsat dobrou folkovou skladbu. „Mně ty písně přijdou silné, jsou formálně dobře napsané, některé mají i moc hezkou harmonii.“

Alba se prozatím prodalo přes pět set kusů, což Spilka považuje za úspěch, a kapela se s Nedvědovými předělávkami také přihlásila na Portu. Postoupila do hlavní soutěže. „Byla to zajímavá zkušenost, ty naše verze s pozměněnou harmonií i počtem dob poslouchalo hodně lidí. Ověřili jsme si, že se nám podařilo nejít proti smyslu Nedvědových originálů. A navíc jsme si vyzkoušeli nejkratší zvukovou zkoušku v dějinách kapely, měla jen pět minut,“ dodává. Letos v listopadu chystá Spilkův kvartet nové album, to už ale bude složené z čistě autorského materiálu.

Vilém Spilka (Podvod, 2016)

Vilém Spilka působí také jako pedagog na brněnské JAMU, kde vede Katedru jazzové improvizace. Když mluvil ve Vizitce o tom, co postrádal jako začínající jazzman, vzpomněl si na své studenty, kteří dnes kvůli přehršli možností často ani neví, jakou skladbu si mají vybrat ke cvičení. „Zjišťuji ale, že když se jazzman vydá svou vlastní cestou a nevsadí na žádný kalkul, nemůže se zhoršit. Může se jenom zlepšit.“

Přímý přenos koncertu z pražského Fora Karlín poslouchejte v úterý 15. října
od 20:00 na Vltavě.

Laura Mvula
Hvězdnou britskou zpěvačku a klavíristku doprovodí při české premiéře v rámci festivalu Struny podzimu Filharmonie Brno pod taktovkou dirigenta Troye Millera a trio tuzemských muzikantů – pianista Jiří Levíček, kontrabasista Rastislav Uhrík a bubeník Martin Novák. Přímý přenos uvádí Zdeněk Přidal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.