Videotipy na podzimní večery

5. listopad 2002

Nastalo období, které již tolik neláká k toulkám přírodou. Za deštivých večerů se mnozí z nás uchylují s šálkem horkého čaje nebo kávy k televizním přijímačům a přepínají z programu na program se snahou vybrat ten nejlepší pořad. Někdy to není zrovna nejjednodušší úkol, protože co se líbí vám, nemusí se zamlouvat vaší drahé polovičce. Vlastníte-li ovšem video, máme pro vás malý souhrn říjnových videopremiér, tedy filmů, pro které si nyní můžete zajít do vaší videopůjčovny.

První z nich se jmenuje 3000 mil na útěku. V Las Vegas se koná Týden Elvise Presleyho. Ulice jsou zaplaveny dvojníky krále rokenrolu. Pět falešných Elvisů má ovšem v pouzdrech místo kytar zbraně a v hlavě záměr vybrat trezory bohatého kasina. Dokonalý plán, který dal dohromady Michael (Kurt Russel) se svým někdejším spoluvězněm Murphym (Kevin Costner) má ovšem mouchy, a tak když oba se třemi miliony dolarů opouštějí v helikoptéře město, zůstává za nimi zničený hotel a hromada mrtvol. Navíc psychopat Murphy dostal nápad shrábnout celý zisk sám a tak setkání všech kompliců po akci končí jen další krvavou lázní. Michael se však zabít nenechá, zmocní se lupu a společně se svou náhodnou společnicí Cybil(Courteney Cox) se vydává na útěk napříč Spojenými státy, aby u překupníka ukradené miliony vypral. V patách má policii a běsnícího Murphyho - zběsilá jízda začíná!

Thriller Podraz je příběh o miliardářské dcerce Margaret, která si až do tatínkova bankrotu užívala život plnými doušky. Podnikavé děvče se však svého náročného životního stylu nehodlá jen tak vzdát a vymyslí ďábelsky jednoduchý plán, jak vyschlé finanční prameny nahradit. Stačí získat důvěru přítelkyně Janet, vetřít se do její rodiny a postupně se zmocnit všeho, co má nějakou cenu - třeba i přes mrtvoly. Jenomže kdo si hraje s ohněm, může se sám šeredně popálit.

Máte-li rádi bláznivé komedie, rozhodně si nenechte ujít Milionový závod, který rozehrál majitel kasina Donald Sinclair (John Cleese), kterému není žádný hazard cizí a je ochoten uzavřít sázky na cokoliv. Obdobně jsou na tom i další nejbohatší mužové planety, kteří právě uzavřeli tučné sázky na závod, který Sinclair pro jejich a svou potěchu pořádá. O co jde? V kasinu je náhodně vybráno šest účastníků, z nichž každý dostane klíč k trezoru se dvěma miliony dolarů. Trezor je ovšem v Novém Mexiku ve městě Silver City. Pravidlo je jen jedno - kdo první otevře trezor, vyhrává. I vy si můžete vsadit na potrhlého narkoleptického Itala (Rowan Atkinson), bláznivou rodinku (Jon Lovitz), bratrskou dvojici zlodějíčků (Seth Green, Vinee Vileuf), mladého právníka (Brechin Meyer), matku usmiřující se s dcerou (Whoopi Goldberg), nebo zruinovaného fotbalového rozhodčího (Cuba Gooding, Jr.) - hlavně však na to, že se potrháte smíchy!

Milionový závod

Za vůní benzínu vás zavede film Mach 2. Linda a Michael, dcera pilota superrychlých vozů a syn automobilového konstruktéra, právě poprvé viděli na vlastní oči smrt: Lindin tatínek zahynul v plamenech automobilu postaveném jeho přítelem Brianem, Michaelovým otcem... O dvacet let později se Michael a Linda setkávají znovu, jako členové konkurenčních týmů budujících nejrychlejší raketový vůz na světě. A zatímco se stará rána mezi oběma mladými lidmi pomalu začíná zacelovat, smělý cíl pokořit rychlost zvuku se i tentokrát chystá vybrat si svou oběť.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.