Victor Hugo: Muž, který se směje

V rozsáhlém románu z anglického prostředí na přelomu 17. a 18. století vypráví Victor Hugo příběh chlapce jménem Gwynplaine, jemuž byl únosci znetvořen obličej do výrazu věčného "úsměvu". Syn předního šlechtice se stane jarmareční zrůdou, aby nepřekážel královské vůli. Příběh se silně vykreslenými charaktery nás zavádí do prostředí kočovných tlup, mezi lidi v předměstích, mezi námořníky, do žalářů i do paláců. Řada dramatických situací přináší množství nečekaných zvratů. Dvanáctidílnou četbu na pokračování z překladu Miroslava Vlčka připravila Helena Fabelová. V režii Jana Lormana účinkují: Jaroslav Konečný, Jiří Samek, Jaroslav Someš, Blanka Zdichyncová, Eva Wimmerová. Hudební improvizace Štěpán Rak. Natočeno v roce 1980.

Hugův Muž, který se směje (1869), z něhož je připravena naše rozhlasová četba na pokračování, je rozsáhlý román z anglického prostředí na přelomu 17. a 18. století. Autor o této své knize napsal, že její titul by měl znít spíš Aristokracie. Victor Hugo tento román psal v letech 1866-1868 v Bruselu a na ostrovu Guernesey.

V příběhu chlapce jménem Gwynplaine, jemuž byl únosci znetvořen obličej do výrazu věčného "úsměvu", se syn nejpřednějšího šlechtice stane jarmareční zrůdou, aby nepřekážel královské vůli či spíše pomstě na otci republikánovi. Čtyřčlenná skupina komediantů bojuje o existenci v souboji s mocnými i se svými komediantskými nepřáteli. Skupinu tvoří starý učený a v samomluvě filozofující komediant, jeho čtyřnohý pomocník vlk a dva milenci, slepá dívka a mladík, kteří ve svém neštěstí prožívají silný vzájemný cit.

Příběh se silně až monumentálně vykreslenými charaktery, odehrávající se na pozadí strohých anglických zákonů pocromwellovské éry, nás zavádí do prostředí kočovných tlup, mezi lidi v předměstích, mezi námořníky, do žalářů i do paláců. Řada dramatických situací přináší množství nečekaných zvratů. Francouzských básník, dramatik a romanopisec, jeden z největších autorů francouzského písemnictví 19. století Victor Hugo (1802-1885) projevil ve svých prózách umění mistrné historické evokace a dal v nich průchod i svým sociálním názorům. Román Muž, který se směje můžeme směle zařadit po bok jeho známějších knih Zvoník od Matky Boží či Bídníci.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování z překladu Miroslava Vlčka připravila Helena Fabelová. V režii Jana Lormana účinkují: Jaroslav Konečný, Jiří Samek, Jaroslav Someš, Blanka Zdichyncová, Eva Wimmerová. Hudební improvizace Štěpán Rak. Natočeno v roce 1980.

Spustit audio

Více z pořadu