Velká ryba

17. únor 2004

Přestože Tim Burton nepovažuje svůj poslední film Velká ryba za "tradiční dílo Tima Burtona", je s jeho tématem poměrně úzce svázán. Příběh o vzájemném neporozumění mezi otcem a synem, které se na sklonku otcova života snaží oba uvést na pravou míru, má u režiséra výrazné autobiografické podhoubí. Film natočil podle stejnojmenného románu Daniela Wallace, jehož pohádkové fantaskno bylo pro Burtonovo obrazové cítění velkou výzvou. Pokud kdy kritika pojmenovávala Burtona jako toho, kdo "má skvělé oko, ale je hluchý", Velká ryba je velkou výzvou pro přehodnocení tohoto výroku - za tradičně originální vizuální formou se tentokrát skrývá také velmi propracovaný a věrohodný příběh.

Problém starého Edwarda Blooma (Albert Finney) je v tom, že tuze rád vykládá své životní příběhy, které se sice krásně poslouchají, ale jsou jen těžko uvěřitelné. Nejvíce to trápí jeho syna Willa (Billy Grudup), který má pocit, že o otcově minulém životě neví s jistotou prakticky nic. Když těžce nemocného Edwarda čeká posledních pár dní života, Will se za ním do rodné Alabamy vydává, aby mystické roucho kolem otcovy minulosti (tu ztvárňuje Ewan McGregor) odkryl a učinil tím zadost i svému svědomí. Klíč k pochopení jeho osobnosti však najde až potom, co na nenáviděnou otcovu rétoriku přistoupí a zjistí, že nic není tak černobílé, jak se mu do té doby mohlo zdát. Oním klíčem mu právě on pak může otevřít cestu k věčnosti, čímž na sebe bere úděl pokračovatele v dalším předávání Edwardových fantasmagorických příběhů.

Z filmu Velká ryba

Tato převypravitelná část příběhu ve skutečnosti z filmu vyplývá jen jaksi mimochodem. Jeho hlavní plochu zabírají právě ony skutečné i neskutečné příhody z Edwardova života, které evokují více než co jiného dojem z absurdní pohádky ze současnosti. Vedle pětimetrového obra, cirkusového principála-vlkodlaka či čarodějnice se skleněným okem, ve kterém každý vidí obraz své smrti, přijde na scénu také duo zpívajících siamských sester, které slouží pro pobavení představenstvu korejské armády, nebo zkrachovalý básník, který se přes dráhu zločince dá na obchodování s cennými papíry. To, oč ve filmu ve skutečnosti běží, nejlépe pojmenovává sám Burton: "Velká ryba je o tom, co je reálné a co neskutečné, co je opravdové a co ne, co je částečně skutečné a jak je to vlastně nakonec skutečné všechno."

Z filmu Velká ryba

Velká ryba přesto nepůsobí nijak chaotickým dojmem. I když se v obraze i ve slově režisér vyhýbá většině klasických vypravěčských principů (nebo je cituje záměrně), drží se jasné a obhajitelné poetiky. Původní profesí výtvarník Burton klade, jak můžeme být už zvyklí ze série Batmanů, Střihorukého Edwarda a prakticky všech ostatních jeho snímků, opět hlavní důraz na obraz. Pohádkově romantické záběry, aranže hororových scén, stejně jako absurdní nadpřirozené výjevy, jakoby byly jen oživlými skicami, skrz které Burton s herci i filmovým štábem komunikuje. Velkou zásluhu na výsledné podobě má také velmi trefný výběr herců. Všichni, McGregorem počínaje, přes churchillovsky moudrého a poťouchlého Finneye až po krásnou a strašidelnou Bonham Carterovou, budí dojem, jakoby hráli především samy sebe, a to na celkové věrohodnosti rozhodně přidává.

Z filmu Velká ryba

S uchopitelností Tima Burtona je to těžké. O jeho filmech se nedá příliš mluvit, už vůbec ho nelze přirovnávat ke komukoli jinému. Přesto prostřednictvím svých děl hovoří vcelku jasně. Je to případ člověka, který se vyhýbá standardním mechanismům filmového průmyslu, jde napříč recenzenty stanovenými škatulkami a nade vše staví vlastní autenticitu. Buď mu člověk porozumí, nebo ne. Pro ty, kteří mají to štěstí, bude Velká ryba rozhodně významným a do jisté míry i překvapivým úlovkem.

Velká ryba

Oficiální web

Velká ryba (Big Fish, USA, 2003) Hrají: Ewan McGregor (mladý Ed Bloom), Albert Finney (starší Ed Bloom), Billy Crudup (Will Bloom), Jessica Lang (Sandra Bloom), Helena Bonham Carter (Jenny, Čarodějnice); Hudba: Danny Elfman; Kamera: Philippe Rousselot; Scénář: John August; Režie: Tim Burton; 125 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.