Velikonoční návštěva

2. duben 2002

Tak - a Velikonoce jsou za námi! Mnozí si pochvalují, jak se jim letos povedly mazance, jiní lamentují, že nestačili uklidit nebo jim popraskala vejce. V málokteré domácnosti dodnes dodržují všechny velikonoční zvyky, mimo jiné také z nedostatku volného času. Ale ruku na srdce - Velikonoce přece nejsou o umytých oknech a přerovnaných skříních. Určitě se však vyplatilo najít si chvilku třeba na návštěvu Skanzenu lidových staveb v Přerově nad Labem.

V tamních chaloupkách jako by se zastavil čas. Hospodyně pečou velikonoční jidáše, na stolku trůní beránek, koledníci si přišli s pomlázkou pro malovaná vajíčka. Všude na vás dýchá kouzlo starých časů, figuríny obyvatel jsou oblečeny v originálních krojích a kostýmech, na kterých můžete obdivovat překrásné ruční krajky a vyšívání.

Koledníci

Ve třech desítkách chalup a chaloupek byly k vidění ukázky lidových velikonočních zvyků situovaných do počátku minulého století, výstava kraslic, včetně popisu různých technik jejich zdobení, velikonoční ozdoby, ale i rozmanité formy na pečení a nádobí vůbec, jarmark a hospoda, roztomilé loutkové divadélko, hračky a knížky pro děti, škola s učitelem před katedrou a žáčky v lavicích...

K atmosféře Velikonoc letos přispělo i hezké počasí, které lákalo k procházkám v přírodě a nebo třeba k první jarní projížďce na kole. Pokud vám tedy velikonoční výstava z těchto a nebo jiných důvodů unikla, nesmutněte! Přestože jsou mazance již snědeny a z beránka už zbyla jen mašle, můžete se do Přerova nad Labem vypravit prakticky kdykoliv. Ve Skanzenu lidové architektury z Polabí a dolního Pojizeří se totiž kromě příležitostných výstav nachází stálá expozice dokumentující život na venkově.

autor: dw
Spustit audio