Veijo Meri: Stříbrné křídlo

6. prosinec 2009

Veijo Meri je finský spisovatel (nar. 1928), ke kterému se dosud obracejí mnozí z generace současných severských autorů jako ke svému "vzoru". Vystudoval historii, pracoval jako redaktor a rozhlasový dramaturg. Jeho rozsáhlá tvorba zahrnuje nejen beletrii, ale i etymologický slovník finského jazyka a řadu historiografických děl. Pro většinu jeho románů je charakteristické nerespektování hranic žánru, jsou to spíše mozaikovité příběhy, vzpomínky a anekdoty, spojené postavou hlavního hrdiny.....

Meri debutoval v roce 1954 knížkou protiválečných povídek s názvem "Aby se země nezelenala" a válečným námětům zůstal věrný poměrně dlouho. Jako syn důstojníka ve vojenském prostředí vyrostl, ovšem válečná témata pojednává ve svých dílech často humornou, ironizující formou, například v tragikomické "švejkiádě" Manilský provaz, jindy zase formou naturalistické konfese jako např. v románu Opěrný bod.

Postupem času se zájmem Meriho stal člověk jako jedinec a jeho obyčejný život a situace, s nimiž se (třeba i proti své vůli) musí vyrovnat, což je také téma uváděné povídky Stříbrné křídlo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.