Ve věku 87 let zemřel Zdeněk Mácal. Poslechněte si rozhlasové vzpomínky světově proslulého dirigenta

26. říjen 2023

Zdeněk Mácal svou osobností a gesty přitahoval pozornost nejen hráčů, ale i publika. Za svou kariéru řídil přes 170 orchestrů na čtyřech kontinentech. 

Připravila: Eva Ocisková
Natočeno: 2007
Technická spolupráce: Tomáš Gsöllhofer

Slávu dobýval i v nejvýznamnějších operních domech světa. Velkou část života zasvětil české hudbě, na kterou se soustředil i v době, kdy stál v čele České filharmonie. Za svou pětapadesátiletou kariéru dirigoval více než 170 významných orchestrů, řídil Berlínské filharmoniky, Královskou filharmonii v Londýně, Vídeňské symfoniky či symfonické orchestry v Chicagu a Bostonu. V letech 2003 až 2007 vedl jako šéfdirigent Českou filharmonii.

Zdeněk Mácal vystudoval konzervatoř a Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, zvítězil ve dvou nejprestižnějších mezinárodních dirigentských soutěžích, v roce 1965 ve francouzském Besançonu a o rok později v Mitropoulisově soutěži v New Yorku, jejímž předsedou byl Leonard Bernstein. Světové orchestry mu otevřely náruč a události roku 1968 rozhodly o jeho dalším osudu. Na naše koncertní pódia se vrátil až po 28 letech, kdy ho k hostování doma vyzval mezinárodní festival Pražské jaro.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio