Ve studiu s Abercrombiem

27. květen 2008

Česká basová škola je mezinárodní jazzový pojem - přinejmenším díky jménům jako George Mráz a Miroslav Vitouš. Kontrabasista a skladatel Robert Balzar možná mohl kráčet v jejich šlépějích, pokud by tedy v osmdesátých letech zvolil emigraci a ne angažmá v orchestru Československé televize.

Dnes patří k české jazzové špičce, znají ho však i posluchači, kteří si s jazzem zrovna netykají. S Petrem Maláskem, Františkem Kopem a Zdeňkem Fišerem tvoří "orchestr sólistů" Hany Hegerové, působí ve funkové "úderce" J. A. R. i v kapele zpěváka Dana Bárty Illustratosphere. Jeho zásadní srdeční záležitostí je ale nepochybně Robert Balzar Trio, které v dubnu u BMG vydalo nové album Tales. Právě tento disk by mohl Balzarovi konečně otevřít dveře do světa.

Ne že by to šestačtyřicetiletý rodák ze Škvoreckým zvěčnělého "jazzového města" Náchoda v minulosti nezkoušel. První album Travelling natočil před deseti lety v ostravském rozhlase, ale v německé produkci a nejtvrdší zahraniční konkurenci se mohla hrdě postavit i další alba jeho tria Alone (2000) a zvláště Overnight (2005). Ta už Balzar pořídil se svými současnými spoluhráči, pianistou Stanislavem Máchou a bubeníkem Jiřím Slavíčkem.

Jejich novinka Tales ale nese výraznou pečeť ještě jednoho muzikanta, jehož jméno je zárukou mimořádného zážitku - Johna Abercrombieho. Třiašedesátiletou legendu jazzové kytary oslovil v New Yorku producent desky Miroslav Vitouš, a tak se muzikant, který hrál s Evansem, Cobhamem, Hammerem i DeJohnettem, na pár dnů "přestěhoval" do jednoho z pražských studií a mírou své hráčské i autorské invence povýšil album na domácí jazzovou událost roku. A možná nejen domácí. Vynalézavá sóla, dokonalá rytmika, kompaktní zvuk - to jsou jen některé z nezpochybnitelných hodnot nahrávky, kde se úcta k tradici potkává s kreativitou.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.