Vánoční vinšování s Ondrášem

23. prosinec 2006

I letos se rozjede vojenský umělecký soubor Ondráš po naší republice, aby potěšil příznivce lidové hudby, ale i ty, kteří si chtějí zpříjemnit svátky a nadýchat se podmanivé hudební chrámové atmosféry. Nejvýznamnější koncerty se uskuteční 26. 12. v 16 hodin v brněnské katedrále Sv. Petra a Pavla, 27. 12. v 18 hodin v pražském kostele Sv. Jana Nepomuckého a 30. 12. v 15 hodin v bazilice Nanebevzetí P. Marie a Sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

Ondrášovská vánoční šňůra ovšem začala už 13. prosince v Jihlavě, putovala po Moravě a dostala se na skok i do Prahy. V úterý 19. prosince se uskutečnil ve vojenském kostele Sv. Jana Nepomuckého koncert pro válečné veterány. Účastnili se jej legendy jako Václav Straka nebo Miroslav Masopust. Všechny bojovníky pozvání potěšilo a přiznali, že právě takové hudba je pohladí na duši. Vrací je totiž do mládí, kdy mnozí z nich rádi zpívali nebo hráli na hudební nástroje. Někteří jsou pravidelnými návštěvníky koncertů Ondráše, jiní jej právě objevovali, a tak se třeba veterán Jiří Hofman zamyslel nad smyslem takového tělesa. Takovým souborem se prý armáda může chlubit a líbilo se mu, že je Ondráš z Brna a těží více z moravských tradic, kde je folklór snad i více zakořeněn.

Program letošního vánočního koncertu je výběrem nejúspěšnějších a posluchačsky nejzajímavějších hudebních a pěveckých titulů uváděných orchestrem lidových nástrojů souboru Ondráš od Vánoc roku 1994. Za tuto doby byly vytvořeny tři zcela rozdílné vánoční koncerty a letošní sedmdesátiminutový koncert je jakýmsi bilancováním a vzpomínáním na nejoblíbenější písně a programová čísla. Režisérem letošního pořadu je Radim Snopek. Celý program je zahalen do učesaného barokního aranžmá, které se např. v kostele Jana Nepomuckého na Hradčanech výborně doplňuje s barokní architekturou a především iluzivní kopulí. Zpěváci a muzikanti vystupují v zimních krojích z Kopanic. Rozhodně oceníme výkony ženského i mužského sboru při písních jako Požehnaný velebný nebo Hle, príjde pán. Dokonalou uhlazenost koncertu rozptýlí dětské výstupy. Ondráš už po léta spolupracuje s vítězi celonárodní soutěže Zpěváček, ale také s dětmi úspěšnými v této soutěži na Brněnsku. Představila se nám tak dvanáctiletá Bára Nekudová a malý jedenáctiletý dudák Michal Marhold. Hereckým ozvláštněním je vystoupení Betlémská hra a Koledníci z Kysuc. V Betlémské hře nesou pastýři dary Ježíškovi, jen starý Gryc mu nemá co nadělit. V závěru zazní hra na pastýřské zvonce. Koledníci z Kysuc přicházejí rozjaření s filozofií, když nám nic nedáte, tak pěkně uhlídáte. V tomto čísle se ozve i harmonika a slovenský ráz zpěvu. Tento živý autentický projev doplněný půvabnými zvířecími zvuky se stává kontrapunktem ke skladbám jako je třeba Vivaldiho Zima nebo Galliarda Valeria Otty. Koncert nakonec působí vyváženě především díky těmto momentům divákova rozptýlení.

Vánoční koncert Ondráš

Orchestr lidových nástrojů letos řídí Lubomír Graffe. K folklóru jej maminka dlouho nechtěla pustit, protože sama byla horlivá tanečnice a zpěvačka a věděla, kolik času a obětí to vyžaduje. V 16 letech ale konečně povolila. V Ondráši hrál budoucí primáš nejprve jako amatér, pak voják a posléze i profesionál.

Na soubor Ondráš se ovšem můžeme těšit i mimo vánoční koncerty. Začíná totiž s programem Rande naslepo, určený pro školy, a už teď se klubou na svět nápady na program k 55. narozeninám souboru, které toto těleso čekají v roce 2009.

autor: Alexandra Dekanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.