Válka s mloky jako temný kabaret. Divadlo D21 uvádí Čapkův sci-fi román

27. listopad 2018

Román Karla Čapka Válka s mloky dostal v pražském Divadle D21 podobu kabaretu. Antiutopický, alegorický sci-fi příběh o vzestupu rasy inteligentních mloků, která se přemnoží a ohrožuje lidstvo, vycházel v letech 1935 až 1936 na pokračování v Lidových novinách. Dramatizaci románu připravil pro Divadlo D 21 dramaturg David Košťák, režisérem je Jakub Šmíd. Premiéru má inscenace 27. listopadu.

V roli kabaretiéra neurčitého věku a pohlaví se představí Kristýna Podzimková. Je spojovacím článkem jedenácti epizod románu, které popisují vzestup mločí civilizace a následnou válku s mloky.

Z inscenace Válka s mloky

„Na začátku jsme věděli, že na jeviště nemůžeme převést celý Čapkův román, který je velice rozsáhlý. Nese v sobě spoustu literárních stylů a postupů, jsou tam stovky postav. Museli jsme si stanovit jasný rámec, který přivede fragmenty děje Války s mloky na jeviště a zvolili jsme formu kabaretu – ta s sebou nese hravost a možnost střídání forem - můžou tam být písně, komické výstupy, kouzelnické číslo, hypnóza,“ vysvětluje režisér Jakub Šmíd, proč zvolil formu kabaretu. A dále popisuje, kterých konkrétních motivů se dramatizace Davida Košťáka drží.

Z inscenace Válka s mloky

„Nechtěli jsme jenom ilustrovat děj, proto jsme si museli vzít určitou myšlenkovou základnu. Tu jsme soustředili nejen na vzestup fašismu, ale také na jakési pátrání po různých krizích, které k nám v současnosti přicházejí.“

Kromě Kristýny Podzimkové v inscenaci hrají už jen čtyři herci - Hana Mathauserová, Michal Dudek, Petr Pochop a hostující Marek Zeman. „Herci tam vystupují formou stand-upů, prostřednictvím nichž se dostávají do svých vzpomínek. V těch se potom vypráví historie Války s mloky."

Z inscenace Válka s mloky

Čapkův text je nejen apelativní, ale také ironický a sarkastický a právě nadsázka a humor je jedním z hlavních stavebních prvků inscenace Divadla D 21. Výprava je dílem scénografky Lenky Odvárkové a je inspirovaná berlínskými kabarety třicátých let.

Z inscenace Válka s mloky

Válka s mloky je třetím titulem Karla Čapka, který Divadlo D 21 uvádí. V Divadle D21 na pražských Vinohradech má premiéru 27. listopadu, první repríza je na programu v pátek 30. listopadu.

Spustit audio