Valeria Parrellová: Siddhárta

13. říjen 2013

V povídce Siddhárta se objevuje vrozená empatie Neapolců, jejich přežívající smysl pro rodinu, které do jisté míry vyrovnávají negativní stránky života ve městě.

Italská prozaička a autorka divadelních her Valeria Parrellová (nar. 1974) vystudovala v Neapoli historickou jazykovědu. Od r. 2003, kdy upoutala čtenáře i kritiky první povídkovou sbírkou Moucha plus velryba, vydala tři romány.

Její druhá sbírka povídek s názvem Za projevenou milost (italsky 2005, česky 2012) je první knihou, kterou se autorka představuje českým čtenářům.

Svým tvůrčím naturelem je Valeria Parrellová spíše povídkářka: na malé narativní ploše, jež si vynucuje úspornost, stručnost, náznak a zkratku, se oproti románovému textu pohybuje suverénněji a s větší lehkostí.

Navíc se jednotlivé povídky skládají v proměnlivý a zároveň kompaktní obraz života současné Neapole. Ačkoli její povídky nemalují neapolskou přítomnost na růžovo, nezaznívá v nich beznaděj: vitální postavy v sobě mají odhodlanost, nenechají se zlomit tvrdým soukolím reality.


Účinkuje:Michal Zelenka

Režie: Dimitrij DudíkPřeklad: Alice FlemrováPřipravil: Petr Turek

autor: tur
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.