Václav Vokolek: Škola základ života

28. červen 2019

Eseje v autorské interpretaci, ve kterých básník a výtvarník píše o disciplíně i o žákovském zlobení, o významu hospod pro život žákovský, o školních trestech. V pozadí všech těch sesbíraných pedagogických způsobů i nezpůsobů je ovšem přesvědčení, že vzdělání je úkolem každého jedince a že to je úkol na celý život. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Básník a výtvarník Václav Vokolek je také pedagogem na Vyšší odborné škole publicistiky. Jeho pedagogickou zásadou je mimo jiné i to, že zkoušení je nedůstojno učitele i žáka. Zkoušením se žák nic nenaučí a učitel má jenom příležitost povýšeně uplatnit vůči žáku to, co oba beztak vědí - totiž že učitel je chytřejší, i když mnohdy není.

Stanislav Zindulka a Václav Vokolek

Václav Vokolek v životě nasbíral a přečetl mnoho školních almanachů, ročenek a kronik a o škole, zejména té v minulosti, napsal pět esejů. Věnuje se v nich škole humanistické, jezuitské, tereziánské i škole ochranovské neboli herrnhutské, která se stala na německém území pokračováním bratrských Komenského zásad. 

Účinkuje: Václav Vokolek

Autor: Václav Vokolek
Režie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2015. 

 

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.