Upíří chutě

7. červenec 2008

Milovníci ruské "trilogie hlídek" od Lukjaněnka jistě zajásali, když se na našem trhu objevila první kniha s podobným tématem od ruského autora, který je navíc ve své domovině vnímán jako mistr humoristických i fantasy románů. Nicméně bych jim doporučovala, aby ke knize nepřistupovali s příliš velkým a nadšeným očekáváním - je totiž těžké ji někam zařadit.

Hlavní hrdina Daniil Titovskij je sice upír, ale nikoliv klasický krvavý, nýbrž energetický. Místo krve vysává energii, a to nejraději ze zamilovaných, do něj poblázněných žena a dívek - prostě se chová jako vcelku normální chlap. Jeho milenkou a životní láskou je upír-vamp Sabrina von Waschenberg, která hraje mistrně a smyslně na violoncello. Povedenou trojku doplňuje obrácená bývalá vražedkyně upírů Eva, která odhalí velkou pravdu, že upíři i lidé mají své dobré i špatné vlastnosti, city a přání. Velký Šéf, vládce Pekel sbírá všechna vydání Bulgakova románu Mistr a Markétka, libuje si v podobě velkého kocoura a mňouká. Mátoví mrchožroutští upíři působí jako reklama na Orbit bez cukru a největší padouch, který chce Sabrinu zabít, je ve skutečnosti přestárlý psychopatický upír postižený slavomamem.

Už teď jistě čtenář začíná váhat, zda se nejedná spíše o humoristický román. Pár hlášek by tomu odpovídalo, např.: "Kousli mě-é-é! Jsem navěky otrávená-á-á! Dejte mi osikový kůl, ať si ho zarazím ... zabodnu ...pohroužím ...přímo do srdce-é-é! A mimochodem, jaká svině mi to udělala?" Ovšem zbytek je poněkud rozvláčnější a malinko nudný. Nepopoženou ho ani věčné boje mezi upíry a Ohaři (lovci upírů), protože provinční Astrachaň je na nějaké velkolepé drama prostě malá. Vejde se sem už jen obrněné upírské doupě, restaurace pro všechny, kde vám s klidem naservírují syrová ozdobená jatýrka (z koho, to si netroufám hádat), inteligentní Sabrinino ferrari a škodolibý mátový upír-transvestita.

A když do této směsice Drákuly, Bladea, Buffy - zabíječky upírů, Upíra z Feratu a Interwiev s upírem přidáme pár mědvědodlaků, duchů, lykantropů a několik pasáží s lehce erotickým podtextem, může z toho být nakonec docela příjemné čtení s dobrým koncem. Vše se vrátí do svých vyjetých kolejí - upíři vysávají lidi, lovci upírů se vyzbrojují osikovými kůly a Velký Šéf dohlíží na to, aby ani jedna ani druhá strana neměla příliš dlouho navrch.

Andrej Beljanin: Upíří chutě Praha, Netopejr 2007, 305 s.

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.