Týden vody ve vysílání Českého rozhlasu Vltava

22. červen 2017

Od 19. června se Vltava připojuje k celorozhlasovému tematickému týdnu, ve kterém budeme varovat před koncem vodního blahobytu u nás a informovat o řadě environmentálních problému dneška i budoucnosti.

Protože Vltava je stanice kulturní a umělecká, přísluší nám zapojit se z trochu jiného úhlu pohledu. V rámci Týdne s vodou vám nabídneme hlavně literaturu, rozhlasové hry, klasickou, jazzovou i etno hudbu inspirovanou vodou nebo problémy s vodou. A pak také přemýšlení o umění spojeném s vodou.

Do francouzských hor, kde pramen znamená mnohem víc než zlato, a kde bez vody všechny smělé plány berou za své, nás zavede dramatizovaná četba na pokračování z klasického románu Marcela Pagnola Živá voda (už od 14. června). Příběh plný venkovské vynalézavosti i nevinné krutosti, krásy i bolesti, je převedený do seriálu s lehkostí, jakou mu v roce 1985 vtiskl režisér Miroslav Buriánek.

Ahoj! aneb Na počátku byla voda!

Kulturní dějiny plavání jsou plné zajímavých událostí, osobností a příběhů

Co mají společného Goethe a Akira Kurosawa, Jack London a Lord Byron nebo Francis Scott Fitzgerald a Benjamin Franklin? Všichni byli vášnivými plavci.

Z dramatických žánrů nás v samotném týdnu od 19. čeká například série premiérových minutových her od autorů Petra Hudského nebo Víta Vencla, ve kterých se často rozehrává v anekdotě obraz Česka bez vody.

Za parného léta přestane téct voda v posledních patrech neurčitého paneláku a náhle se rozehraje příběh hodný Šeherezády v rozhlasové hře podle dramatu Rolanda Schimmelpfenniga Arabská noc. V klubu rozhlasové hry se rádi vrátíme k této jedné z nejúspěšnějších her současnosti v nahrávce, kterou s Jiřím Lábusem, Magdalenou Borovou, Hynkem Čermákem a dalšími nastudoval režisér Petr Mančal.

Ekologické potíže indické Gangy, odpad v oceánech, migrace za vodou – to jsou témata  v základu jazzové i alternativní hudby, kterou v týdnu od 19. uslyšíme v Jazzových podvečerech a Čajovnách. Chybět nebude hudba, jejímž materiálem je samotný zvuk vody. Pokud jde o klasickou hudbu – mimo jiné předejmeme červencové výročí premiéry Vodní hudby Georga Friedricha Händela.

Vrcholem Týdne vody na Vltavě bude jednak páteční účast Vltavy v programu United Islands of Prague. Z pražského Karlína budeme vysílat odpolední Mozaiku, zároveň se podílíme na dramaturgii Český rozhlas Jazz stage.

A nakonec nás čeká sobotní Víkendová příloha, jejímž tématem bude láska k vodě.  Voda se tu objeví jako místo rekreace (plovárny, bazény, řeky, rybníky, moře…), hodláme se věnovat kulturním dějinám plavání ve všech jeho formách.  Opomenout nemůžeme silný vztah literatury a plavání, resp. umění a vody či vztah slavných hudebníků a spisovatelů k vodě (vynikajícími plavci byli např. Byron, Goethe nebo Schiller nebo Kafka …). Samostatnou kapitolu pak tvoří způsoby oblékání u vody a do vody (cesta od nahoty k puritanismu a „plaveckým konstrukcím“, které plavání znemožňovaly). Během Víkendové přílohy proplujeme téměř všemi světadíly a objevíme unikátní vztah k vodě a plavání. S nostalgií zavzpomínáme na doby, kdy vodní blahobyt nebyl zakalen všemi environmentálními problémy dneška.

 

Čtěte také:Marcel Pagnol: Živá voda

autor: Petr Gojda
Spustit audio