Třikrát Ludwig van Beethoven. Povídky o geniálním skladateli z pera Aleny Wagnerové, V. F. Odojevského a Romaina Rollanda

13. prosinec 2020

Letos v prosinci uplyne rovných 250 let od chvíle, kdy se v Bonnu narodil Ludwig van Beethoven. Život a tvorba tohoto hudebního génia se staly námětem mnoha odborných rozborů a studií, ale i – a nemůžeme se divit – beletristických zpracování. Několik z nich jsme vybrali do vltavské řady Povídka. Texty z pera Aleny Wagnerové, V. F. Odojevského a Romaina Rollanda poslouchejte v premiéře on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Byl geniálním skladatelem, virtuózním klavíristou a jedním z nejobdivovanějších hudebníků všech dob. Muž se zarputilou tváří a divokou kšticí. Umělec uhrančivých akordů a melodií, ve stáří prokletý tichem hluchoty. Vášnivý milovník a dobyvatel žen, přitom stále osamělý muž prahnoucí po lásce – Ludwig van Beethoven.

Alena Wagnerová: Amélie aneb Láska z ducha hudby

Účinkuje: Hynek Chmelař
Připravil: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Roman Špála
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 11. 12. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Spisovatelka, orální historička a editorka Alena Wagnerová (1936) je autorkou známých knižních portrétů Johannese a Sidonie Nádherných, Mileny Jesenské nebo Jiřího Weila. Ve své nové próze se zaměřuje na život biskupa Antonína Podlahy. V kapitole věnované jeho kontaktům s rodinou Nádherných se biskup svěřuje se svým životem spisovateli Karlu Krausovi. Klíčovým zážitkem zde přitom je poslech Beethovenových sonát pro housle a klavír. Pro rozhlasové uvedení tohoto beethovenovského úryvku z novely zvolila autorka název Amélie aneb Láska z ducha hudby.

Vladimir Fjodorovič Odojevskij: Beethovenův poslední kvartet

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Jiří Honzík
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 12. 12. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Ruské noci (1844) spisovatele Vladimira Fjodoroviče Odojevského jsou literární historiky považované za vůbec první ruský filozofický román. Jeho rámec tvoří noční rozpravy čtyř přátel nad příběhy, které jim předčítá hostitel Faust. Jednou z povídek je i Beethovenův poslední kvartet – o posledních dnech Ludwiga van Beethovena. Zestárlý skladatel si sám volí život na okraji společnosti, jež mu nerozumí. Hluchý a nemocný přebývá v nuzném bytě se svou žačkou, která se o něho stará. Jeho tělo upadá, duch však stále hýří geniálními nápady. Text původně vyšel samostatně už v roce 1831.

Romain Rolland: Nesmrtelné a smrtelné milenky Beethovenovy

Účinkuje: Libor Stach
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Karel Kraus
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 13. 12. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Vděčným námětem je samozřejmě Beethoven jako svůdce žen a nezkrotný milovník. Ale není to spíš téma pro bulvár, pane Rollande? Ani náhodou! „Budiž nám dovoleno pátrat, odkud věje vítr, který přinášel radost i utrpení, horoucí nadšení i bezmocnou prázdnotu, jež poznamenaly díla z oné doby, jež byly někdy dokonce jejich podstatou!“ horlí francouzský nobelista, spisovatel, dramatik a také hudební historik Romain Rolland. Své celoživotní badatelské zaujetí Beethovenovou tvorbou vtělil nejen do rozsáhlé monografie, ale i do několika kratších textů. Jeden z nich se právě věnuje Beethovenovu vztahu k ženám. Chcete vědět, pro kterou hořelo Beethovenovo srdce až do posledních dnů?

Spustit audio