Tři životy Dmitrije Šostakoviče na Vltavě. Trilogie o sovětském skladateli řeší problém svědomí

13. prosinec 2019

Původní rozhlasový seriál Tři životy Dmitrije Šostakoviče vypráví o vzestupech a pádech geniálního skladatele na vlnách totalitní moci.  V režii Lukáše Hlavici se v hlavní roli představí Ondřej Brousek.

Pavel Molek: Tři životy Dmitrije Šostakoviče

Český rozhlas Vltava (2021)
12. 9. 11:00 Život první – Chaos místo hudby
19. 9. 11:00 Život druhý – Blokáda
26. 9. 11:00 Život třetí – Velké přátelství

Osoby a obsazení: Šostakovič (Ondřej Brousek), Nina (Magdaléna Borová), Chačaturjan (Petr Lněnička), Chrennikov (Kamil Halbich), Ždanov (Igor Bareš), Michoels (Hanuš Bor), Stalin (Jaromír Meduna) a další

Režie: Lukáš Hlavica
Hudební spolupráce: Jakub Rataj
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Jitka Kundrumová

Hru Tři životy Dmitrije Šostakoviče napsal autor rozhlasových her a soudce Nejvyššího správního soudu Pavel Molek. Vypráví příběh sovětského skladatele, klavíristy a pedagoga Dmitrije Šostakoviče, který většinu života osciloval mezi přízní a nepřízní mocenských kruhů. Příběh je rozdělen na tři části – tři životy, nazvané Chaos místo hudby, Blokáda a Velké přátelství.

Ondřej Brousek

Paradoxy Šostakovičova života

Podle režiséra Lukáše Hlavici každá část zaznamenává nějaký uzlový bod Šostakovičova života: „Ten první je rok 1937, kdy začíná takzvaná velká čistka ve stalinistickém Sovětském svazu. Šostakovič se poprvé dostává na index, je zakázán a hrozí mu téměř až osobní likvidace. Druhý díl se odehrává během leningradské blokády během 2. světové války v roce 1942, kdy píše asi svou nejznámější sedmou symfonii, leningradskou. Paradoxně, i když se tento díl odehrává uprostřed války, Šostakovič prožívá nejšťastnější období svého života. Pavel Molek se těmito paradoxy zabývá. Poslední díl se odehrává v roce 1948, okolo ždanovovských kulturních reforem. Přichází nová vlna represí a Šostakovič je obviněn z formalismu, což byl téměř kulturní zločin.“ Dominantní úlohu v celé trilogii bude mít právě hudba Dmitrije Šostakoviče.

Ta hudba je tak sugestivní, tak silná, že už nesnese nic vedle sebe. Je tak plná, že to bude docela zajímavé dobrodružství.
Lukáš Hlavica

Zážitky umělce posilují

Hlavním představitelem Dmitrije Šostakoviče i interpretem jeho hudby je Ondřej Brousek, velký obdivovatel díla tohoto skladatele. „Já jsem vášnivým sběratelem Šostakovičova díla od svých jedenácti let, za posledních pět jsem si doplnil všechny jeho symfonie i partitury.“

Čtěte také

Hlavním tématem rozhlasového seriálu je otázka problému svědomí. Jak se podle Ondřeje Brouska dějinné a politické zvraty promítly do Šostakovičovy hudby? To musí podle jeho slov každý posoudit sám: V notách se dá zapsat cokoliv, důležité je, jak to uchopí interpret, dirigent, ale samozřejmě, že zážitky umělce posilují.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.