Tomáš Džadoň

3. duben 2012

Slovenský umělec a absolvent ateliéru Jiřího Příhody na AVU, Tomáš Džadoň (*1981, Poprad), se ve své práci vypořádává především s dědictvím sídlištní zástavby a reinterpretacemi architektury socialistického Československa.

Slovenský umělec a absolvent ateliéru Jiřího Příhody na AVU, Tomáš Džadoň (1981, Poprad, SK), se ve své práci vypořádává především s dědictvím sídlištní zástavby a reinterpretacemi architektury socialistického Československa.

V poslední době stojí ale také za občanskými iniciativami, jako je Verejný podstavec, která mimo jiné také opakovaně protestovala proti umístění sochy Krále Svatopluka od Jána Kulicha na Bratislavský hrad. Aktivita s názvem Dvadsať rokov od Nežnej neprebehlo zase řešila například problém chybějící Kunsthalle nebo volbu nového ředitele Slovenské Národní galerie.

V letošním roce by se v Košicích měl uskutečnit jeho dlouho zamýšlený projekt – Památník lidové architektury. Na střechu jednoho z košických panelových domů by se měly postavit 3 roubené chalupy. Právě otázkou na realizaci tohoto památníku započal Roman Štětina svůj rozhovor s Tomášem Džadoněm.

Rozhovor doprovází hudba Seba Lay z alba Volando por la vida.

autor: Roman Štětina
Spustit audio