Tolkienův Gandalf se narodil v Karélii

1. září 2011

Karélie leží pod polárním kruhem na obou stranách finsko-ruské hranice. V červenci tu každoročně probíhá festival Sommelo. Jeho první část se koná ve finském městečku Kuhmo, a poté část publika i účinkujících nasedne do autobusů a vydá se na nepříliš pohodlnou cestu na východ.

Nejprve překračujeme ruskou hranici: ploty i ostnaté dráty připomínají totalitní minulost. Po zdlouhavém čekání u celkem čtyř checkpointů se asfaltová silnice změní v hrbolatou lesní cestu, stopadesátikilometrový úsek do městečka Uhtua zabere skoro celý den. Příroda je tu ale stejně nedotčená jako za časů Eliase Lönnrota, který Karélií cestoval pěšky či lodičkami přes jezera, z nichž některá jsou desítky kilometrů dlouhá.Texty, které tu nasbíral, jsou plné archaických symbolů a nedotčené křesťanstvím. Místní jazyk je totiž dialektem finštiny, obyvatelé ruským misionářům nerozuměli a staré zvyky i písně se u nich udržely mnohem déle než jinde.

Lönnrot z lidové poezie z Karélie sestavil epos Kalevala, který vzbudil v literárním světě bouřlivý ohlas. Syrové příběhy severských hrdinů přiměly dokonce autora Pána prstenů J. R. R. Tolkiena k tomu, že se jako dvacetiletý student začal učit finsky. Když pak o 90 let později vznikala filmová verze Pána prstenů, její autoři vyslali své zvědy přímo ke zdroji, a to do finského pohraničního městečka Kuhmo, což je nejen dějiště festivalu Sommelo, ale také sídlo instituce Juminkeko, která slouží jako informační centrum Kalevaly a kultury Karélie. Nezabývá se ovšem jen zkoumáním minulosti, ale usiluje o revitalizaci ruské Karélie, zdevastované érou sovětských kolchozů, deportací a násilné industrializace. Až budete příští léto plánovat dovolenou, Karélie je nejen ideálním terénem pro kulturní turistiku, ale i pro rafting a pozorování medvědů.

Reportáž Petra Dorůžky z festivalu Sommelo vysíláme v Čajovně v pondělí 5. září.

Spustit audio