Tenorista Štefan Margita

30. květen 2014

Na mezinárodní operní scénu se uvedl rolí Kudrjáše (Janáček: Káťa Kabanová) v Grand Théâtre de Geneve a stejnou postavu úspěšně ztvárnil také v Teatro alla Scala (dir. Sir John Eliot Gardiner).

Dalšími jeho janáčkovskými postavami jsou:

Filka Morozov (Z mrtvého domu), kterého zpíval v Ženevě, na Wiener Festwochen (režie Patrice Chéreau, dirigent Pierre Boulez) dále v Amsterdamu, Aix-en-Provence, v Baden-Badenu.

Štefan Margita je častým hostem festivalů:
v Salcburku, Bregenzi a Edinburgu, pravidelně vystupuje v operních a koncertních domech ve Stuttgartu, Lipsku, Triestu, Dallasu, Londýně, Madridu, Miláně, Turíně, Bergamu, Vídni, Praze, Budapešti, Berlíně, Drážďanech, Frankfurtu, Basileji, Paříži, Sao Paulu, Tokyu, Neapoli aj.

V roce 2009 vystoupil v Metropolitan Opera v New Yorku (dir. Esa-Pekka Salonen) a Laca Klemeň (Její pastorkyňa), který je v současné době jednou z nejdůležitějších rolí jeho repertoáru.

V roli Laci se představil v Maggio Musicale Fiorentino, v Tel Avivu, Praze, Deutsche Oper v Berlíně, Liege, Montpellier, Gentu, Antverpách, Oviedu, na festivalech v Glyndebourne, japonském Saito Kinen (dir. Seiji Ozawa), v Théâtre du Châtelet v Paříži (dir. Sylvian Cambreling), v Houstonu (dir. Dennis Russel Davies) a v Lyonu. Mimořádně úspěšné bylo jeho vystoupení v této roli s Berliner Philharmoniker pod taktovkou Sira Simona Rattla. V roce 2009 vystoupil jako Laca v Bayerische Staatsoper v Mnichově.

Štefan Margita se věnuje také německému repertoáru. K těmto rolím patří např. Tamburmajor (Berg: Vojcek), kterého zpíval v Paříži (dir. James Conlon, Jeffrey Tate), v Římě (dir. Daniele Gatti) a v Japonsku (dir. Seiji Ozawa).

02281370.jpeg

Štefan Margita spolupracoval s významnými dirigenty, jakými jsou:
Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Jiří Bělohlávek, Semyon Bychkov, Aldo Ceccato, Lamberto Gardelli, Wolfgang Gönnenwein, Janos Kulka, Sir Charles Mackerras, John Neschling, Antonio Pappano, Zoltan Pesko ad.

V roce 2005 debutoval v milánském Teatro alla Scala rolí Walthera z Vogelweide (Wagner: Tannhäuser) pod taktovkou Jeffreyho Tatea, v květnu 2006 zpíval Froha (Wagner: Zlato Rýna) v Lisabonu.

Ve Vojckovi a Tannhäuserovi zpíval v roce 2007 také v San Francisku, kde v červnu 2008 debutoval v roli Logeho (Zlato Rýna) za řízení Donalda Runniclese.

Poslechněte si záznam pořadu umístěný na začátku článku.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.