Templáři

27. říjen 2005

Jak jsem se před několika měsíci dočetl v novinách, blíží se výročí jedné smutné události. Za dva roky to bude 700 let, co papež a francouzský král zlikvidovali řád templářů. V Anglii se teď vynořil nějaký spolek, který tvrdí, že je pokračovatelem původních templářů a že by se papež měl za onu likvidaci omluvit. K tomu mě hned napadlo několik věcí.

1. Proč jenom papež? Francouzský prezident by se měl taky omluvit, protože to byla též Francie, kdo si nahrabal, a král si s celou tou věcí začal.

2. Být papežem, příliš bych s tou omluvou nespěchal. Předně by se zase řeklo, že se omluvil málo, takže by z toho nakonec vyšel špatně. Potom by si také hned po omluvě mohl někdo z těch údajných anglických templářů vzpomenout, že chce nahradit škodu. Bylo by to logické. Když se někdo omluvou přizná k tomu, že vás zničil, ať platí.

3. Asi bych se měl hned prohlásit za templářského velmistra a odškodné chtít sám. Stejně je to všude samý podvodník a u mne by ty prachy byly aspoň v dobrých rukou. Musím se co nejdříve podívat do nějaké encyklopedie, jestli někde není ještě nějaký zlikvidovaný spolek. Pak bych se mohl ještě s pár kamarády hned přihlásit. Určitě by nás podpořil i nějaký historik, protože ti si toho určitě v tomto tržním světě se svým oborem mnoho nevydělají. Ještě by se vidělo, jak je i zdánlivě nepraktické vzdělání nakonec výhodná věc.

Má to jenom jeden zádrhel, na který angličtí templáři nepomysleli. Buď jsou to praví templáři a potom nemohou tvrdit, že je někdo zlikvidoval a chtít omluvy, nebo nejsou praví a pak do toho nemají co mluvit. Tyto výtky by bylo bohužel možné vztáhnout i na mne a můj podnik. Musel bych pak tvrdit, že jsem sice pravý templář nebo něco podobného, ale že nás tehdy zlikvidovali jen tak trochu, takže nám stačí odškodnění docela malé. I to by mohlo pro začátek stačit. Možná to však vidím příliš kontinentálně. Ti Angličané si třeba jen chtějí dělat legraci z papeženců a Francouzů. Pro jistotu však v encyklopediích nějaké zakázané spolky vyhledám. Během našich dějin už bylo aspoň na chvilku zakázáno postupně všechno a všichni, takže to nebude takový problém.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.