Taxi 4

4. květen 2007

Zajímá vás co se děje v marseillském Kocourkově, jak se Daniel s Emilienem vypořádávají se svými rodičovskými povinnostmi a zda komisař Gilbert konečně dostal rozum? Myslíte, že Daniel překoná svůj rychlostní rekord z předchozího dílu a že už konečně namontoval motor ze stíhačky do svého taxi? Odpověď na vaše otázky právě běží na plátnech kina. Abych vás alespoň trochu uklidnil, prozradím, že komisař Gilbert rozum rozhodně nedostal, ale zato má nový počítač. UVNITŘ TRAILER!

Už pár let uběhlo od doby, kdy jsme poprvé žasli, sledujíce dechberoucí jízdu marseillského taxikáře Daniela, který se svým nešikovným parťákem policistou Emilienem pronásledoval německý gang bankovních lupičů. Časy se mění, Emilien i Daniel trochu zestárli, oba jsou ženatí a každý z nich má kluka. Některé věci však zůstávají pořád stejné, Daniel se neustále vrtá ve svém taxíku, který čím dál tím víc připomíná spíš stíhačku než auto. Emilien je stále takový zmatkář a je i po letech manželství vášnivě zamilovaný do své půvabné ženy Petry. Po německém gangu, gangu Santa Clausů a asijském gangu stojí před naší oblíbenou dvojicí výzva v podobě nejhledanějšího zločince Belgie, nebezpečného mafiána, jehož střeží větší bezpečnostní opatření než Hannibala Lectera.

Komisař Gilbert je nabuzený více než kdykoli dřív a celý okrsek, včetně těch největších flákačů, je odhodlaný ukázat okolnímu světu, že Marseille se s takovými ptáčky nepáře. Samozřejmě se všechno zvrtne, superzločinec uprchne a marseillský policejní okrsek má opět důvod zahájit ztřeštěnou akci.

Taxi 4

Komedie je žánrem, který má ve Francii dlouhou a slavnou tradici, zvláště pak komedie, v níž figurují strážci zákona. Luc Besson se v roce 1998 rozhodl, že na dlouholetou tradici naváže novou érou akčních komedií o strážcích zákona, francouzském způsobu života a tuningových autech. Prvním dílem Taxi jeho záměr sednul jako poklice na hrnec. Sympatické neokoukané tváře dvojice hlavních hrdinů, divoké honičky přeplněnými ulicemi, sympatická nadsázka a notná porce francouzského humoru byly tím vysokooktanovým palivem, které vytočilo úspěch filmu do vysokých otáček a přesvědčilo autory, že by možná nebylo od věci natočit pokračování. Postupem času se však vytratily invence, spád i nápady a nakonec i název Taxi zůstal spíš jen nálepkou, protože ve čtyřce si aut užijete skutečně jen minimálně. Nositeli akce a humoru už nejsou v první řadě Daniel s Emilienem, kteří s věkem a ratolestmi poněkud zvážněli, je jím komisař Gilbert, který ovšem s věkem nezvážněl ani náhodou. Nabízí se paralela se slavnými četnickými a policejními komisaři Louise de Funése, do jehož suverenity a grácie však Bernardu Farcymu (Gilbert) stále ještě hodně veliký kus schází.

Scénář byl každopádně šitý horkou jehlou a není se čemu divit, když si uvědomíme, jak široká je grafomanie Luca Bessona. Musí nám být jasné, že se žádnému ze scénářů nemůže věnovat dlouho. Jednoduchost příběhu by mi sama o sobě nevadila, ani žádný z předchozích dílů Taxi neoplýval příliš propracovanou zápletkou, bohužel se však rychlá práce podepsala na kvalitě gagů, které se čím dál víc přibližují k úrovni šlapání na hrábě a vzájemného kopání do zadku. Za celý film mě snad nejvíc pobavil počítačový kurz komisaře Gilberta a ani to nebyla žádná velká sláva. I závěr s nabuzeným Gilbertem pak mnohem víc připomíná mohutnou křeč než vygradované finále. Ani režie se příliš nevytáhla neboť Taxi 4 působí spíš jako sada skečů než jako celistvý snímek.

Taxi 4

Taxi 4 je utahaným stínem na ocasu ambiciózní série komedií, ze kterých se postupně vytratila svěžest. Těžko říct, zda za to může pracovní vytížení Luca Bessona, snaha vydělat co nejvíc peněz za co nejméně muziky, nebo kontroverzní chování Samyho Naceriho (Daniel) a z něj plynoucí neshody s Bessonem. Výsledkem je však nezajímavý snímek a blamování každého, kdo se rozhodl důvěřovat oblíbené filmové sérii.

Taxi 4

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI film

Taxi 4 (Taxi 4) komedie, Francie, 2007

Scénář: Luc Besson, režie: Gérard Krawczyk, produkce: Luc Besson, Didier Hoarau, kamera: Pierre Morel, střih: Christine Lucas Navarro

Hrají: Frédéric Diefenthal (Emilien), Bernard Farcy (Komisař Gilbert), Jean-Christophe Bouvet (generál Edmond Bertineau), Edouard Montoute (Alain), Samy Naceri (Daniel)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.