Takovou výstavu autor Mikulášových patálií ještě neměl, říká ředitelka Villy Pellé

24. červen 2018

Do 19. srpna je v pražské Ville Pellé prodloužená výstava Malý Mikuláš a jiné, která představuje v Česku vůbec poprvé tvorbu letos 86letého francouzského karikaturisty a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého. Ten se proslavil hlavně obrázky ke knihám Mikulášovy patálie nebo Mikulášovy prázdniny.

„Postavička Mikuláše nám slouží jako odrazový můstek k představení dalších Sempého prací,” říká v ArtCafé ředitelka Villy Pellé Vladana Rýdlová. Ve třech podlažích si návštěvníci připomenou příběhy Mikuláše, Vendelína, Celestýna a dalších přátel, ale seznámí se i s řadou v České republice méně známých kreseb – například s ilustracemi pro časopis NewYorker nebo francouzský týdeník Paris Match a také se Sempého autorskou knižní tvorbou.

Dlouhá vyjednávání, neochota a nakonec pochvaly

Výstava připomíná veselý i vzpurný rukopis kreslíře Sempého

02528172.jpeg

Pařížská výstava nyní představuje tvorbu slavného francouzského kreslíře zvaného Sempé.

Výstavu jednoho z nejslavnějších žijících ilustrátorů připravovala Vladana Rýdlová se svým týmem přes rok a půl. Když pařížská Galerie Martine Gossieaux, která Sempého zastupuje, nereagovala na zaslané maily, rozhodla se paní Rýdlová spolu s kurátorkou Klárou Voskovcovou do Paříže zajet a zaklepat přímo na jejich dveře. „Vyjednávání ale nebylo úplně jednoduché ani potom, přeci jen, požadavek na výstavu přišel od nás a galerii jsme museli dlouho přemlouvat,” vzpomíná ředitelka Rýdlová. Vernisážové slzy v očích paní galeristky prý ale byly tou nejlepší odměnou. „Celá francouzská delegace si pochvalovala, že tak kvalitní výstavu Sempé ještě neměl.”

Začalo to komiksem

Čtěte takéAsterix a Obelix, Mikuláš nebo Lucky Luke. Jejich autor René Goscinny by se dožil 90 let

Postava malého Mikuláše, věčně rozlítaného kluka, který by byl rád zadobře s maminkou, tatínkem i se svou školní partou, se zrodila jako komiksová postava v polovině 50. let. „Rodák z Bordeaux Sempé si Mikulášovo jméno údajně vypůjčil od maskota firmy, která distribuovala víno,” podotýká publicista a odborník na ilustraci a komiks Pavel Ryška. Sám Sempé se rozvážkou vína jako teenager chvíli živil. „Byl ale příliš roztržitý a často si pletl vzorky,” dodává Ryška. Komiks o Mikulášovi Sempé připravoval spolu se spisovatelem a přítelem Reném Goscinnym, který měl z pobytu v Americe s tímto žánrem zkušenost. Publikum ale jejich práci, snad díky zdánlivé tuctovosti, spíše přehlíželo. Průlom nastal až na začátku 60. let., když Mikulášovy příběhy začaly vycházet jako Sempém ilustrované knihy. V Československu se Mikulášovy prázdniny či Mikulášovy patálie, inspirované autorovými zážitky z dětství, objevily ve skvělém překladu Tamary Sýkorové-Řezáčové o deset let později.

Malý člověk ve velkém světě

Vážný humorista Vladimír Renčín aneb Když plebejci meditují o vesmíru

Vladimír Renčín

Jeho kresby si vystřihovali a vylepovali do šatních skříněk lidé z fabrik, byly však i pod skly psacích stolů vědců či lékařů.

„Důležitý byl Goscinnyho jazyk vyprávění, trochu se podobal jazyku našeho spisovatela Karla Poláčka,” odpovídá Pavel Ryška na otázku, proč knihy podle něj u českého publika zarezonovaly. „Mikuláš je českým čtenářům blízký i díky tomu, jak Sempé ztvárňuje malého človíčka ve velkém světě. Malý Nebojsa byl Čechům vždycky povědomý,” připomíná Vladana Rýdlová Sempého specifický pohled na malého a v soukolí událostí bezbranného člověka. To je ale zároveň aspekt, který kritika Sempému – karikaturistovi a časopiseckému autorovi – často vytýkala. Podle ní byl totiž příliš shovívavý a vůči realitě málo jízlivý. Ryška i Rýdlová se však shodují, že Sempého zbraní bylo právě vidění věcí z nadhledu, spojené s jemným humorem. V Československu se tvorbou Jeana-Jacquese Sempého inspiroval zejména Vladimír Renčín, který ilustroval tuzemskou odpověď na Mikulášovy patálie, knihu Boříkovy lapálie od Vojtěcha Steklače. Pavel Ryška však aktuálně žádné následovníky silné české karikaturistické vlny z dob Mladého světa nebo Dikobrazu, do níž kromě Renčína patřil Vladimír Jiránek nebo stále aktivní Miroslav Barták, nevidí.

Poslechněte si ArtCafé, kde o Mikulášovi a jeho autorovi Jeanu-Jacquesovi Sempém mluvili Vladana Rýdlová z Villy Pellé a pedagog a publicista Pavel Ryška. Hudbu do vysílání vybíral Josef Sedloň.

Spustit audio

Související