Taková (ne)normální rodinka

28. listopad 2003

Začneme hádankou. Víte, kolik dělá součet "Deseti malých černoušků" s "Jezinkami a bezinkami" a "Adamsovou rodinou"? ...že se dáte podat? Výsledkem je inscenace Hrobka s vyhlídkou, kterou uvádí Východočeské divadlo Pardubice.

Hra Normana Robbinse "Hrobka s vyhlídkou" v sobě důmyslně mísí prvky veselohry, detektivky a hororu. Tajemné sídlo Monument House obývá podivná rodinka Tombových. Každého ze šestice sourozenců charakterizuje nějaká úchylka. Lucien je potrhlý a zneuznaný vědec. Velké dítě, co se snaží sobě i ostatním namluvit, že po smrti otce musí být uznáván coby hlava rodiny. Doru můžeme označit za "neškodnou" travičku. Náhodné hosty vítá skleničkami vína. Způsobuje jim tak malé nehody a jejich tělesnými pozůstatky hnojí růže v zahradě. Marcus se ve své šílené mysli ztotožňuje s Juliem Caesarem. Oliver ruší obyvatele domu vlkodlackým vytím ve sklepě. Zbylé dvě sestry reprezentují dva protichůdné ženské typy - sarkastická mužatka Emily v konfrontaci se sexuchtivou nymfomankou Monikou.

Hrobka s vyhlídkou

Režisér Zdeněk Dušek s inscenačním týmem vytvořil na jevišti pardubického divadla odlehčenou komedii. Zvolil správný poměr nadsázky, ironie i stylizace postav. Na scéně Milana Popelky, kde nenajdete jediný úhel pravý, probíhá usilovné pátrání po vrahovi, jenž postupně morduje všechny členy rodiny. Děj o překot mění směr, divák je několikrát ponechán v iluzi, že už už odhalil vražedníka. Pochopitelně, nakonec je to ta nejméně nápadná osoba. Šílený se ve finále jeví snad každý. Motorem k odhalení pachatele se zprvu zdá být postava Hamiltona Penworthyho. Divák časem zjišťuje, že ani s právníkem není vše v pořádku a zřejmě vinou letitého soužití se od rodinky nakazil. Nejinak je tomu u nenápadné ošetřovatelky Anny. Odkaz na záhrobnost této komedie vidíme v postavě služky Agathy ploužící se po domě s "rychlostí" a strnulým výrazem mrtvoly. Divák se může teoreticky cítit spřízněn snad jen s postavou Peregrina Perryho Pottera. Zdůrazňuji teoreticky: uvědomte si už jen jeho jméno! Překvapený a překvapovaný, zmatený a vyděšený host v domě plném mrtvol. Věřte, že v této inscenaci se nic a nikdo nemůže brát vážně. I Peregrinovi se budete spíše smát, než abyste se s ním báli.

Hrobka s vyhlídkou

Hrobka s vyhlídkou je postavena na nečekaných dějových posunech, parodii detektivky a hororu. Inscenačně se musí opřít o herecké výkony, schopnost nadsázky a gagu. V Pardubicích se žádný z herců divákovi nepodbízí. Důsledně tvoří svou postavu s vědomím nutné kompaktnosti celku. Přestože je hra svým žánrovým zařazením jiná než např. Feydeauovy frašky, inscenačně klade podobné nároky. Musí to být přesně fungující a promazaný stroj. Jakýkoliv výpadek okamžitě narušuje jeho strukturu a dochází k výpadkům tempa. Pardubický soubor v čele s režisérem tento požadavek naplnil a proto inscenace diváka tolik baví.

autor: Jana Dlouhá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.