Tajemství Pavly Aubrechtové / Kabinet Vladimíra Gebauera

2. listopad 2011

Muzeum Montaneli, krátce MuMo, v Nerudově ulici na Malé Straně v Praze, v úterý 1. listopadu večer otevřelo výstavu dvou umělců, letošních pětašedesátníků, kteří vedle sebe tvoří už přes čtyřicet let – grafičky a malířky Pavly Aubrechtové a malíře Vladimíra Gebauera.

Pavla Aubrechtová je známá především svými lyrickými abstraktními kolážemi a experimentálními objekty v podobě krabiček, asambláží a materiálových kompozic.

02473668.jpeg

Studovala v letech 1964 až 1970 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Františka Muziky. Léta systematicky pracuje s papírem jako se základním výrazovým prostředkem, s proužky a útržky papíroviny dobarvované často přírodními barevnými pigmenty, ale i se staniolem, sklíčky, střepy, korálky a mnoha dalšími materiály.

Její tvorba je na výstavě konfrontována s několika variabilními kovovými plastikami, sochami a kresbami sochaře a grafika Radka Kratiny.

Malíř Vladimír Gebauer absolvoval v roce 1970 v atelieru Františka Jiroudka na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho obrazy, asambláže, grafiky, kresby a objekty jsou nejčastěji inspirovány krajinou a přírodou kolem Nového Strašecí.

02473666.jpeg

Tam také oba umělci, stranou od ruchu velkoměsta, už od počátku sedmdesátých let žijí a pracují. Oba patří ke generaci, která vstupovala na českou výtvarnou scénu v těžké normalizační době, kdy se omezovala svoboda projevu ve všech tvůrčích oblastech. Oba navázali na experimentální tendence šedesátých let a vytvořili originální dílo, jež výstava v Muzeu Montanelli uvádí do nových souvislostí.

Na to, proč si oba autory vybrala a co ji na jejich tvorbě přitahuje, se Karel Oujezdský zeptal majitelky Muzea Montaneli a současně kurátorky výstavy paní Dadji Altenburg Kohl.

Dvojvýstavu „Tajemství Pavly Aubrechtové / Kabinet Vladimíra Gebauera“ si můžete v Muzeu Montanelli, MuMo, v Nerudově ulici 13 na Malé Straně v Praze prohlédnout až do konce ledna. Otevřeno je úterý až sobota od 12 do 18 hodin a v neděli od 12 do 16 hodin.

Spustit audio