Tajemný pás a Zlatý lupínek. Poslechněte si pohádky Boženy Němcové

16. leden 2022

Ivan Řezáč a Jan Hartl čtou dva příběhy ze sbírky Národní báchorky a pověsti jedné z nejvýraznějších osobností české literatury, spisovatelky Boženy Němcové, která zemřela právě před 160 lety. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Jan Hartl
Připravila: Jarmila Konrádová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2011

Božena Němcová je zřejmě nejikoničtější českou spisovatelkou, její jméno je pevně ukotveno v národním povědomí, dokonce i navzdory tomu, že je její literární dílo po dlouhá desetiletí součástí povinné školní četby a že si je v minulosti opakovaně přivlastňovali hlasatelé zcela protichůdných ideologií.

Pozornost nových a nových generací pochopitelně přitahují mnohá tajemství a spekulace, kterými je její život obestřen, a která – zdá se – už nikdy nebudou beze zbytku vyjasněna. Ale nad vším módním a dobovým nakonec zatím vždy vítězí to nejpodstatnější, její literární dílo.

Zdá se, že pozice její Babičky na Olympu české literatury je neotřesitelná. Stejnou měrou však stále přitahují pozornost i pohádky, které v sedmi sešitech vydala mezi lety 1845–1848 pod souhrnným názvem Národní báchorky a pověsti. 

Tajemný pás

K méně známým pohádkám z tohoto souboru patří Tajemný pás – příběh, ve kterém najdeme několik motivů, často se opakujících v lidové slovesnosti. Krásná, ale poněkud bezcitná princezna, princ odhodlaný prolomit její chlad pomocí šaškovského inkognita, tajuplný přítel hlavního hrdiny, disponující kouzelnými rekvizitami a schopnostmi. Přesto má tento příběh patřičné pohádkové napětí a možná i trochu překvapí jemným erotickým tajemstvím. Čte Ivan Řezáč.

Zlatý lupínek

Tři vojáci – desátník Valentin, prostý voják jménem Vojín a bubeník Veselín – na své pouti zavítají do zbořeného hradu a jsou podrobeni obtížné zkoušce. Tři černé panny jim sdělí, že pokud s nimi vojáci stráví tři noci, aniž se jich dotknou, vysvobodí je tím. Panny se tak opět stanou bílými, z rozbořeného hradu bude opět krásný zámek a celé údolí bude jedna zahrada... Příběh s názvem Zlatý lupínek čte Jan Hartl. 

autoři: Jarmila Konrádová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související