Tajemný nález profesora Zachariáše nebo Příhoda statistika Vohnoutka. Poslechněte si humorné povídky Eduarda Basse

2. leden 2022

Vyučený kartáčník, zpěvák v kabaretu U bílé labutě, muž s nezaměnitelným mrožím knírem, vlastním jménem Eduard Schmidt. Tušíte, o koho se jedná? Ano, řeč je o autorovi slavné Klapzubovy jedenáctky a Cirkusu Humberto, spisovateli a novináři Eduardu Bassovi. Jeho jemný humor připomene v posledním týdnu letošního roku vltavská Povídka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Zatímco dnes Eduarda Basse vnímáme především skrze jeho literární dílo, ve své době byl i významným iniciátorem a také organizátorem kulturního dění. Vydával satirické Letáky, časopis Šibeničky, byl jedním z tvůrců a později i ředitelem Červené sedmy a kabaretu Rokoko. Právě láska ke kabaretu, jehož kouzlu propadl při pobytu v Mnichově, stojí i za jeho literárním pseudonymem — hluboký zvučný bass byl Bassův hlas.

Dvaadvacet let Eduard Bass působil v Lidových novinách — jako redaktor, v letech 1933 až 1938 dokonce jako šéfredaktor. Psal o událostech z kulturního života, fejetony, soudničky i divadelní kritiky. Lidové noviny měly tehdy hvězdné obsazení, kromě samozřejmě jeho samotného, Karla Čapka a jeho bratra Josefa, Karla Poláčka a mnohé další. Oblíbeným místem, kde se Eduard Bass scházel s přáteli bylo Café Montmartre v Řetězové ulici, které tehdy mezi umělci patřilo k nejoblíbenějším pražským nočním podnikům.

Povídek napsal Eduard Bass několik desítek. Jedno mají společné — vychází z malých životů obyčejných lidí, jejich všednodenních radosti a strastí. A i když některé z nich vznikly už před téměř sto lety, jejich humor je stále živý, jako by je Eduard Bass napsal dnes.  Přesvědčit se o tom můžete ve Povídce na Vltavě od 27. prosince.

Spustit audio