Ta hodina ponížení a žalosti. Poslechněte si Souzvuk básníka a spisovatele Rudolfa Matyse

4. září 2023

Barokní úzkost z nepřátelského světa i vyhlížení věčné spásy duše v pobělohorských dílech Jana Amose Komenského a Jiřího Třanovského. Reprízu, kterou uvádíme jako vzpomínku na právě zesnulého Rudolfa Matyse, dlouholetého redaktora literární redakce Českého rozhlasu, spisovatele a básníka, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Rudolf Matys
Připravili: Petr Gojda, Rudolf Matys
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 21. 6. 2021

Dne 21. června 1621 vyústilo dění po Bitvě na Bílé hoře exemplární veřejnou popravou sedmadvaceti českých pánů na pražském Staroměstském náměstí. Konec nadějím stavovského povstání i protestantismu v českých zemích znamenal také úvodní dějství krvavého třicetiletí náboženské války, při které Evropou z jedné strany na druhou táhla soldadeska po desetitisících, sváděla bitvy, plenila města i venkov.

Barokní pocity marnosti a zmaru všeho časného rostou právě z tohoto světa. O to víc pak u protestantských věřících, které z jejich domovského prostředí vytrhl útěk před novými pořádky Obnoveného zřízení zemského. Mezi nimi byly i nejvýznamnější postavy naší inteligence a literatury. Jiří Třanovský stál za vznikem kancionálu Cithera, ze kterého v pořadu představujeme jednu z Třanovského vlastních písní. Jan Amos Komenský, poslední biskup Jednoty bratrské, se v pásmu představí hned několika písňovými texty, ale také úryvkem z dialogu mezi Truchlivým a Rozumem, psaným ještě před autorovým exilem roku 1623, a sugestivním vyprávěním o prožité námořní bouřce, ve kterém se odráží celá pohnutá doba.

autoři: Rudolf Matys , Petr Gojda
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.