S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení

4. prosinec 2003

Jednotka rychlého nasazení - tak se jmenoval seriál, který v sedmdesátých letech slavil v Americe velký úspěch. Tvůrci i herci ze stejnojmenného filmu, který právě přichází do kin, se s těmi seriálovými sice příliš nepřekrývají, nicméně do jisté míry na něj navazují a dodatečně mu sklánějí poklonu. Příběh ze života elitní policejní jednotky - S.W.A.T. se režiséru Clarku Johnsonovi povedlo transformovat do současnosti podle těch nejaktuálnějších hollywoodských šablon.

Jména čtyř hlavních hrdinů (Honda, Street, T. J. McCabe a Deke) - těch nejlepších z nejlepších z losangeleské zásahové jednotky zůstávají stejná, oproti seriálové verzi pouze jedna černá tvář vystřídala bílou, pátého z týmu nahradila emancipovaná Chris Sanchez (Michelle Rodriguezová). Genderové i rasové rovnosti bylo učiněno zadost, samotná zápletka, podobně originální a podobně propracovaná, jaká mohla být před třiceti lety, se tedy může rozvinout, bez strachu z nedodržení sociálně diskriminačních kvót.

S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení

Jim Street (Colin Farrell) a Brian Gamble (Jeremy Renner), dlouholetí a sehraní parťáci, se dostanou do průšvihu - během záchrany rukojmích v přepadené bance jednoho omylem postřelí. Jsou za to na hodinu propuštěni s možností přijmout degradující pozici ve skladu policejní jednotky. První z nich sklopí uši a doufaje, že jednou dostane možnost k návratu k jednotce, práci přijme, horkokrevnější Brian se pokusí bývalého šéfa napadnout, načež budovu opouští a středem. Dlouholeté přátelství dostalo zásadní ránu, zakořeněná nenávist a nepochopení jednoho druhého přibírá během jejich odloučení na intenzitě. Možnost definitivního vyřízení účtů dostanou až na konci filmu, jeden v roli znovu navráceného do akční jednotky, druhý na straně zla - zneužívaje své bývalé profese k dobře zaplacené pomoci drogovému magnátovi Alexi Montelovi (Olivier Martinez) v útěku před zákonem.

Podrobnostmi v ději není třeba více zatěžovat. Jsme svědky drsných příprav nového týmu S.W.A.T. následovaných několika bezvadnými a profesionálními zásahy, které s postupem času, po vzoru počítačových her, přibírají na obtížnosti a náročnosti. V tomto ohledu je Jednotka rychlého nasazení perfektní, sic vcelku rutinně provedenou, prací. Pevný charakter a čisté svědomí vítězí nad křiváctvím a neseriózností, návody na správné a čisté chování se z plátna doslova sypou - snad jen nemuseli ti nejlepší z nejlepších vždy z nočních podniků nasedat do aut přiopilí.

S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení

Pokud snímek má jisté rezervy, pak je to v jeho psychologické rovině. Hlubší rozpracování vzájemných vztahů mezi členy elitní jednotky, větší akcent na situace, kdy je vlastní sebevědomí uváděno do rozporu s nadřízeným řádem, nebo alespoň logičtější zdůvodnění zásadního zvratu ve vztahu dvou hlavních hrdinů, to vše by jinak poměrně odhadnutelně plynoucí příběh mohlo příjemně povznést.

Oficiální stránky filmu

S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení (USA, 2003) Hrají: Samuel L. Jackson (Dan "Hondo" Harrelson), Colin Farrell (Jim Street), Michelle Rodriguez (Chris Sanchez), James Todd Smith - LL Cool J (Deacon "Deke" Kaye); Hudba: Elliot Goldenthal; Kamera: Gabriel Beristain; Produkce: Neal H. Moritz, Dan Halsted a Chris Lee; Scénář: David Ayer a David McKenna; Režie: Clark Johnson; 117 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.