Stina Stoor: Ať z tebe něco je

26. červen 2020

Švédská autorka Stina Stoor (*1982) pochází z Västerbottenu (stejně jako Torgny Lindgren nebo P. O. Enquist), je napůl Sámka, bez vzdělání (jak sama zdůrazňuje), píše velmi svébytně, zejména dialektem, a dívá se na svět očima dospívající dívky v prostoru hodně komplikovaných lidských vztahů. Pětici povídek ze sbírky Ať z tebe něco je v podání Apoleny Veldové poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Apolena Veldová
Připravila: Dagmar Hartlová
Překlad: Dagmar Hartlová
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 22. 6. 2020
Natočeno: v roce 2020

Za sbírku Ať z tebe něco je (2015) získala Stina Stoor nominaci na Augustovu cenu a několik dalších literárních cen. I z různých čtenářských reakcí na internetu se dozvídáme, že jde texty o „provokující, drsné, psané ostrým jazykem, s bohatou fantazií, v duchu magického realismu…“, ale zároveň o texty, u nichž se člověk leckdy musí ptát, co to všechno vlastně znamená... 

autor: Dagmar Hartlová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.