Staré filmy se vrátí na stříbrné plátno

27. říjen 2004

Druhý ročník festivalu filmů pro pamětníky připravil moderátor Českého rozhlasu 2 - Praha Aleš Cibulka. Přehlídka v pražském Biu Illusion připomene herecké umění Nataši Gollové, Adiny Mandlové, Antonie Nedošínské, Terezie Brzkové, Nataši Tanské a dalších slavných českých hereček.

"Minifestiválek organizujeme na přání mnoha diváků, bez sponzorů a mecenášů, pro radost těch, kteří milují návraty starých filmů na stříbrné plátno," svěřil se Aleš Cibulka.

Centrem vzpomínání na někdejší filmové hvězdy bude Bio Illusion. První filmový večer tu 28. října v 17 hodin nabídne film režiséra Františka Čápa Babička (1940), ve 20 hodin bude promítnut snímek Otakara Vávry Šťastnou cestu (1943). V pátek 29. října od 8 do 12 hodin bude na festivalové téma vysílat Český rozhlas 2 - Praha pořad Host do domu. Od 13 hodin se u hrobu Nataši Gollové na Vyšehradském hřbitově uskuteční již 4. setkání posluchačů stanice Praha a obdivovatelů legendy českého filmu, která odešla 29. října roku 1988. Na stříbrné plátno se Nataša Gollová v tento den vrátí v 17 hodin ve snímku režiséra Martina Friče Hotel Modrá hvězda (1941). Od 20 hodin bude na pořadu Noční motýl (1941) režiséra Františka Čápa.

Madla zpívá Evropě

Filmový maratón pro pamětníky bude pokračovat i v sobotu 30. října: ve 14 hodin diváci uvidí film Miroslava Cikána Barbora řádí (1935) s Antonií Nedošínskou v titulní roli; v 17 hodin připomene umění Zdenky Sulanové hudební film režiséra Václava Binovce Madla zpívá Evropě (1940). Drama režiséra Otakara Vávry Panenství (1937) s Lídou Baarovou a Adinou Mandlovou v hlavních rolích je na programu od 20 hodin. Festival vyvrcholí v neděli 31. října komediemi Martina Friče z let 1937 a 1941 Mravnost nade vše (11 hod.) a Tetička (ve 14 hod.). Jako bonus bude promítnut snímek Jana Svěráka Tatínek (v 17 a ve 20 hodin).

Před každou projekcí zazní informace o filmu, po produkci bude následovat autogramiáda Aleše Cibulky. Bližší informace a kompletní program: propametniky@seznam.cz nebo na www.bioillusion.cz.

autor: (reé)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.