Star Trek

19. červen 2009

Po šesti letech se na plátna kin dostává další celovečerní Star Trek, zasazený tentokrát do doby mládí kapitána Kirka a prvního důstojníka Spocka, kteří ještě netuší, že se spolu budou na palubě hvězdného bitevníku USS Enterprise odvážně vydávat až tam, kam se dosud žádný člověk nevydal. Na mladou a nezkušenou posádku nečeká nic menšího než záchrana celé federace planet před bezohledným a nenávistí sžíraným vulkánským kapitánem Nerem. UVNITŘ TRAILER!

Bitevní loď federace, vedená kapitánem Georgem Kirkem, se ocitá pod těžkou palbou při střetu s neznámou, technicky neuvěřitelně vyspělou lodí. Bitevník federace, který kromě posádky veze i Kirkovu těhotnou ženu, není schopen čelit dokonalým zbraňovým systémům a jedinou šancí na přežití je opustit loď v záchranných modulech. Kapitán však zůstává na palubě, aby se po vzoru starých mořeplavců potopil i se svou lodí a dal posledním zoufalým útokem šanci unikajícím modulům. Ještě před smrtí slyší z komunikátoru první křik svého čerstvě narozeného syna.

O dvacet let později se v americké Iowě nechává ke hvězdné flotile naverbovat mladý rebel James T. Kirk, který se rozhodl jít ve stopách svého otce. O něco dříve na tajemné planetě Vulkán, ve společenství založeném na přísné logice a oproštění se od emocí, odmítne mladý Spock vstoupit do vulkánské akademie věd a také se nechá naverbovat do hvězdné flotily. Nový vesmírný bitevník USS Enterprise, kotvící v iowských docích, se plní nováčky a nikdo z nich ještě netuší, že zanedlouho zažijí svůj velký křest ohněm.

Star Trek

Hluboko ve vesmíru, mimo dosah dopravních cest, čeká už 20 let stále na stejném místě tajemná loď na svou pomstu. Její bolestí a žalem šílený kapitán Nero plánuje gigantickou odplatu Spockovi i celé federaci za události, k nimž má teprve dojít. USS Enterprise se bude muset vypořádat se ztrátou zkušeného kapitána Pikea, neshodami při volbě jeho nástupce a oba rivalové, Kirk i Spock, se budou muset naučit důvěřovat jeden druhému, dopracovat se ke vzájemné spolupráci a stejně tak přimět pracovat nesourodou posádku plnou nováčků jako jeden tým.

Star Trek

J. J. Abrams se proslavil jako seriálový režisér. Po obrovské popularitě televizní série Ztraceni mu byla svěřena i režie třetího pokračování akčního thrilleru Mission Impossible III, kde prokázal, že se jeho schopnosti nevytratí ani v delších formátech. Pod jeho taktovkou slaví oslnivý návrat na plátna kin i další z řady filmových Star Treků, tentokrát koncipovaný jako prequel. Odehrává se v době, kdy se aktéři první řady seriálu ještě vůbec neznali a USS Enterprise teprve čekala v docích na spuštění. Proč oslnivý návrat? Abramsovi se spolu s dvojicí scenáristů Roberto Orcim a Alexem Kurtzmanem povedl husarský kousek. Stvořili velkolepou akční podívanou (rysy, které pohříchu scházely i filmovým Star Trekům), aniž by ochudili četné trekkies o interakce postav, složité vztahy mezi nimi a jejich vývoj, nebo o lehce sterilní prostředí Enterprise spolu s kouzlem hvězdných bitev a leteckých manévrů řízených vtipnými hláškami z kapitánského můstku. O napínavé situace rozhodně není nouze a Abrams znovu a znovu dokazuje, že vypointovat akci či dramatickou situaci v poměrně malém časovém úseku, mu nedělá nejmenší problém, příkladem mohou být třeba jen zaměřovací pokusy s transportním paprskem, kterými se mladý Čechov pokouší zachytit pohyblivé cíle.

Star Trek

Příběh sám o sobě je poměrně jednoduchý a rozhodně není problém se v něm zorientovat. Ke snadné orientaci přispívá i skvělý casting, který dal klasickým charakterům z velitelského můstku Enterprise mladistvou šťávu. I herecké výkony tomu odpovídají. Zachary Quinto, kterého možná mnozí znají ze seriálu Hrdinové, vytvořil Spocka, dítě vulkánského otce a lidské ženy. Postavu, která osciluje mezi odmítnutím emocí jako iracionální brzdy, jež brání člověku v rozhodování, a nezaujatém pohledu na věc, a jejich přijetím, které by ho sblížilo s rodinou a druhy a dovolilo mu sdílet jejich radosti i strasti. Výrazný Quinto dal život postavě s bohatým duševním životem plným rozporů, které se na povrch proderou jen ojediněle. Chris Pine si pak zahrál Kirka v jeho nejdivočejším období. Nadaný mladý důstojník s ďábelskou intuicí je schopný rozhodovat se v setinách sekundy, ale v průběhu filmu se postupně učí výhodám týmové práce a zodpovědnosti, kterou je povinován těm, jejichž osudy závisí na jeho rozhodnutích. Ani vedlejší postavy rozhodně nezůstávají v pozadí. Již zmíněný Čechov pobaví mladickým zápalem i přízvukem, kvůli němuž musí častokrát opakovat hlášení do palubního komunikátoru a Hikaru Sulu vyvolá úsměv na tváři hned při startu Enteprise z doků, kdy nechá "zataženou ruční brzdu", aby pak vzápětí ohromil svými gymnastickými a šermířskými schopnostmi.

Star Trek

Filmový Star Trek je skvělou podívanou nabitou efekty, akcí a vtipnými hláškami. Postavy jsou povětšinou sympatické a je vidět, že jak scenáristé, tak herci se snažili, aby všechny základní postavy byly co nejlepším předobrazem nejslavnější posádky USS Enterprise. J. J. Abrams znovu dokázal, že umí ukočírovat i celovečerní spaceoperu a jako třešnička na dortu potěší každého fanouška stařičký Leonard Nimoy. Pokud máte rádi sci-fi, určitě si nový Star Trek nenechte ujít, čekají na vás dvě hodiny, které strávíte s očima přilepenýma na plátně.

Star Trek

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm, české stránky filmu

Star Trek (Star Trek) akční / dobrodružný / Sci-Fi, USA / Německo, 2009, 126 min

Režie: J. J. Abrams, scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman, produkce: J.J. Abrams, Damon Lindelof, kamera: Daniel Mindel, střih: Maryann Brandon, Mary Jo Markey, hudba: Michael Giacchino

Hrají: Zachary Quinto (Spock), Chris Pine (James T. Kirk), Eric Bana (Nero), Zoë Saldana (Nyota Uhura), Anton Yelchin (Pavel Chekov), Leonard Nimoy (Spock Prime), Simon Pegg (Scotty), John Cho (Hikaru Sulu), Karl Urban (Dr. Leonard 'Kostra' McCoy), Winona Ryder (Amanda Grayson), Bruce Greenwood (Capt. Christopher Pike), Clifton Collins Jr. (Ayel), Chris Hemsworth (George Kirk), Jennifer Morrison (Winona Kirk), Faran Tahir (Captain Robau), Jimmy Bennett (mladý James T. Kirk), Ben Cross (Sarek), Rachel Nichols (Gaila)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio