Standa Pekárek umí opíjet primitivním humorem, což může být nebezpečné. Česká televize uvedla minisérii Volha režiséra Jana Pachla

5. duben 2023

Rok 1971. Čerstvý absolvent vojenské základní služby Stanislav Pekárek nastupuje jako řidič ČST. Omezený egocentrik vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak nakrást benzin, zfalšovat počet ujetých kilometrů nebo jak podvést manželku. Proto není divu, že ho ke spolupráci zláká STB. To je v kostce děj televizní minisérie Volha, kterou vysílá Česká televize. 

Pětidílná minisérie Volha, která je adaptací stejnojmenného románu Karla Hynie, je k vidění na obrazovkách České televize vždy v neděli večer. V hlavních rolích se představí Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková nebo Jiří Lábus. 

Režisér Jan Pachl na novinářské projekci minisérie Volha

„Vulgarismus je běžný literární styl. Jde o věc, která se tam propsala už z románu a nám se líbila. Je to styl vyprávění, není to samoúčelné. Nějakým způsobem to charakterizuje hlavní postavu. Takže jen proto, abychom vyšli všem vstříc a zbavili hlavní postavu vyjadřovacího prostředku, to bychom si na sebe sami ušili autocenzuru. A to jsme nechtěli. Věděli jsme, že ten Pekárek je trochu hrubšího zrna, a že na to lidi můžou reagovat negativně. Nikdy se nezalíbíte všem. A já si myslím, že je to naopak dobře, že to vzbuzuje takovéhle emoce napříč republikou. Nejhorší je, když uděláte věc, o které se nemluví vůbec,“ reaguje režisér Jan Pachl na vlnu kritiky, která se snesla po odvysílání prvního dílu seriálu.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související