Srpen 1914 den za dnem

12. říjen 2014

Pořad komponovaný z textů účastníků první světové války, které jsou uloženy v německém Státním literárním archivu v Marbachu.

Poslouchejte na Vltavě 12. října 2014 ve 20:00.


Německý státní literární archiv v Marbachu, rodišti Friedricha Schillera, uspořádal k výročí vypuknutí 1. světové války výstavu, na níž je každý den osudného srpna roku 1914 doložen dopisem, deníkovým záznamem, článkem, poznámkou nebo třeba i školním úkolem některého z německých autorů, jejichž pozůstalost je v tamním archivu uložena.

Z výstavního katalogu jsme s překladatelem Ondřejem Sekalem vybrali čtyři muže a dvě ženy, v jejichž textech se objevují různá místa válečné fronty i zázemí. Nejdůležitější jsou však jejich rozdílné dojmy a postoje, od naprostého velkoněmeckého militarismu přes dětské nadšení z uniforem a metálů u spisovatelky, která v tom roce byla čtrnáctiletou dívenkou, až po totální odmítnutí a úvahy o dezerci.

Jména autorů, jejichž texty pořad tvoří, jsou českému čtenáři vesměs neznámá. Mladí expresionističtí básníci často ve válce padli, některé talenty se později daly do služeb nacistické ideologie, a tím se z literatury de facto vyřadily. Někteří byli židé a museli z Německa uprchnout. Schůzky s literaturou posluchače seznámí s rozpětím postojů k válce i různých literárních stylů ve vilémovském Německu, které ještě neví, že si právě začíná psát svůj ortel smrti.


Účinkují: Ivan Řezáč, Jan Teplý ml., Radek Valenta, Michal Zelenka, Radek Zima, Anita Krausová a Anna Kodešová.

Vybral a přeložil: Ondřej SekalHudba: Jiří StrohnerRežie: Jaroslav Kodeš

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.