Španělská kuchyně (16/22)
Alkoholické nápoje Účinkuje Alisa Linarejos.
V zimě se ve Španělsku pijí sladší vína, el moscatel a el mistela. V létě je oblíbený střik z červeného vína, tzv. tinto de verano - osvěžující směs červeného se sodovkou nebo s trochou citronové šťávy. Mládež často pije calimocho, což je směs červeného vína nízké kvality a sodovky, případně coca-coly. Jídlo se tradičně zakončuje digestivy, ať je to el orujo - pálenka z vinných hroznů s vysokým obsahem alkoholu, el anís neboli anýzovka anebo bylinné likéry z Ibizy nebo Mallorky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.