Španělská kuchyně (14/22)

18. prosinec 2008

Galicijské papričky Účinkuje Francisco Javier Temprano

Papričky z galicijského města Padrón, los pimientos de Padrón, jsou oblíbenou pochoutkou po celém Španělsku. Jsou sytě zelené, velké asi jako článek ženského palce a grilované, zakápnuté olivovým olejem a posypané hrubou mořskou solí chutnají výtečně. Hlavní součást kuchyně severního Španělska tvoří ryby a mořské plody. Proslulá je například chobotnice po galicijsku, el pulpo a la gallega. Na severu se také často jedí sytější jídla, která tvořila součást stravy rybářů, námořníků, zemědělců či horníků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.